Vilmos Sándor király felavatta Hollandia első holokauszt-emlékművét

2021. Szeptember 20. / 07:54


Vilmos Sándor király felavatta Hollandia első holokauszt-emlékművét

A koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel azon az emlékművön, amelyet Amszterdamban avatott föl vasárnap Vilmos Sándor király. A létesítmény falainak formája négy héber betűt ábrázol, amelyek összeolvasva az „emlékül" szót adják ki. 


Vilmos Sándor holland király tegnap felavatta Hollandia első nemzeti holokauszt-emlékművét, amelyen a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel. Az emlékművet Daniel Libeskind lengyel származású amerikai zsidó építész tervezte a holland Auschwitz-bizottság felkérésére. 

A mű 102 ezer tégláján egy-egy olyan zsidó, roma, szinti áldozat neve olvasható, akiket Hollandiából deportáltak náci koncentrációs táborokba a második világháború idején. További ezer, felirat nélküli tégla pedig az ismeretlen meggyilkoltakra emlékeztet. Falainak formája a héber „emlékül" szó négy betűjét adja ki. 

„Azt az érzést kelti, hogy ők valójában léteztek" – mondta Hetty de Roode, akinek szülei és két testvére halt meg a táborokban. Őt egy család bújtatta Hollandia északi részén, ezért maradhatott életben.

„Ez sötét lapja hazánk történetének. Arra kényszerít bennünket, hogy megkérdezzük: lehetett-e volna többet tenni azért, hogy megakadályozzuk. S hogy tudatában legyünk annak: az antiszemitizmus még napjainkban is létezik" – hangoztatta Mark Rutte holland kormányfő.

(Forrás: MTI/via Index.hu. Címlapfotó: MTI/AP/Peter Dejong)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Emlékkönyv az egykori gyulai zsidó közösség tiszteletére
Izrael
Kibuc – az eltűnő álom?
2021. Szeptember 23. / 09:31

Kibuc – az eltűnő álom?

Kommentek