Magyar relikviák is lehetnek a soá áldozatok tárgyait őrző levéltárban

2021. Április 11. / 20:59


Magyar relikviák is lehetnek a soá áldozatok tárgyait őrző levéltárban

A holokauszt áldozataitól elrabolt személyes holmikból  sok megmaradt, amelyek a németországi Bad Arolsen kisvárosban lévő Arolsen levéltárba kerültek. A hatvanas-hetvenes években csak elenyésző töredéküket sikerült eljuttatni az örökösökhöz, a digitalizálás és az internet azonban új lehetőségeket nyitott. A nácik által elkobzott holmik közül egy budapesti karikagyűrű is előkerült.


A holokauszt idején a lágerekbe érkezőktől elvettek minden személyes holmit, amit még egyáltalán magukkal tudtak vinni. Általában a ruhákat is elvették, aki nem csíkos darócot kapott, az sem tarthatta meg a saját ruháit. A Harmadik Birodalomban a kifejezetten megsemmisítő táborként működő helyek kivételével ezeket a személyes tárgyakat lajstromba vették, tárolták. Ezt bizonyítja a csodálatos Corrie ten Boom története, akit egy – Gondviselés szervezte – hiba következtében hazaengedtek, és amikor elbocsátották, kínos alapossággal eléraktak egy kis dobozkát az órájával, gyűrűjével, apróságaival.

A keleti területeken a nácik igyekeztek eltüntetni a borzalmak nyomait, felrobbantották a létesítményeket, elégették a dokumentumokat, elvitték az összerablott értékeket: pénzt, aranyat, ezüstöt, műkincseket. Az apró személyes holmikból azonban nagyon sok megmaradt és ezek a dokumentumokkal együtt az Arolsen levéltárba kerültek. Egy elenyésző töredéküket a hatvanas-hetvenes években sikerült eljuttatni a tulajdonosokhoz illetve örököseikhez, de nagyon nehézkes volt a családok felkutatása.

Képernyőkép 2021-04-11 205318.pngKarikagyűrű Budapestről

Az internet azonban új lehetőségeket nyitott: minden megmaradt iratot, tárgyat lefényképeztek, katalogizáltak és sokat közzétettek az archívum honlapján. A Süddeutsche Zeitung cikke  néhány ilyen tárgyat bemutat, és bárki kérhet a fenti linken információt, illetve kereshet az iratokban. A cikkben szereplő képek között van egy budapesti karikagyűrű és a levéltárban sok magyar áldozat iratai, személyes apróságai várják, hogy felfedezzék őket az utódok.A levéltár honlapján néhány adat megadásával kérhetünk információt, de lehetőség van az online kutatásra is.

(Forrás: Szemlélek.net)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek