Kubatov az antiszemitizmus elleni harcról: „Ez a téma a szívügyem"

2021. Július 22. / 12:17


Kubatov az antiszemitizmus elleni harcról: „Ez a téma a szívügyem"

„Tíz évvel ezelőtt horogkeresztes zászlót vittek a stadionba, kilenc éve totenkopf mintájú molinót függesztett ki egy szurkoló, nyolc éve pedig egy Csatári László nevű emberre emlékeztek, aki a kassai haláltábor vezetője volt. (...) Ezek után vezettük be a legszigorúbb intézkedéseket, ami szerintem Európában példátlan" – mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke egy antiszemitizmus elleni fórumon Jeruzsálemben.


Jeruzsálemben hetedik alkalommal tartották meg az Antiszemitizmus Ellen Küzdő Globális Fórumot. A Ferencváros életében évek óta kiemelt helyet foglal el ez a téma, tavaly novemberben a klub csatlakozott a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) kezdeményezéséhez, és elfogadta az IHRA definícióját. Az egyesület részéről Kubatov Gábor klubelnök beszédet mondott az eseményen, kiemelte, hogy ez a téma rendkívül fontos neki – írja a Nemzeti Sport.

Kubatov azt mondta: „Ki kell hangsúlyoznom, hogy ez a téma a szívügyem. Azt tudni kell, hogy a Fradinak nagyon nagy társadalmi hatása van, tízmillióan élnek Magyarországon, közülük több mint kétmillió ember a Ferencvárosnak szurkol. Ebből következik, nem mindegy, hogy az FTC milyen úton indul el. Korábban kimondtuk, hogy mit gondolunk a kirekesztésről és az antiszemitizmusról. Elmondtuk azt is, hogy a sportban nem számít, milyen a bőrszíned, a származásod, a vallásod és az sem, hogy szegény vagy gazdag vagy-e. A pályán egyenlő ellenfelek játszanak egymással, hozzáteszem, az életben is így kéne ennek lennie". 

Az elnök beszélt arról, milyen korábbi incidensek miatt döntöttek úgy, hogy szigorítanak a rendszerükön. 

 „Tíz évvel ezelőtt horogkeresztes zászlót vittek a stadionba, kilenc éve totenkopf mintájú molinót függesztett ki egy szurkoló, nyolc éve pedig egy Csatári László nevű emberre emlékeztek, aki a kassai haláltábor vezetője volt. Ezek után az incidensek után felszólítottuk őket, hogy az elkövetők jelentkezzenek, és vállalják a felelősséget. Akkor még a klub nem volt abban a helyzetben, hogy be tudta azonosítani a bűnelkövetőket. Ezek után vezettük be a legszigorúbb intézkedéseket, ami szerintem Európában példátlan. Nálunk klubkártyával és vénaszkennerrel történik a beléptetés, ami rendkívül biztonságos” – tette hozzá.

Kubatov kitért arra is: „„A Maccabi Tel-Aviv és a Fradi között nagyon jó kapcsolat van, ezt használtuk ki, így hivatalos mérkőzésen emlékezhettünk a magyar hősre, Tóth-Potya Istvánra. Ő több száz zsidó embert mentett meg a haláltábortól, köztük sok híres színészt. Amikor a németek kivonultak Budapestről, az utolsó napon fejbe lőtték. Tóth-Potya István kiváló futballistánk volt, később pedig nagyszerű edzőnk. A tel-avivi csapattal együtt emlékeztünk meg a hősről. Azóta emléktáblája van a budapesti zsinagógában, ami Európa legnagyobb zsinagógája. A napokban előterjesztjük, hogy ítéljék oda neki A Világ Igaza díját”.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek