Abszurd temetés: egy zsidó tudós sírjába temették az ismert neonácit

2021. Október 15. / 08:20


Abszurd temetés: egy zsidó tudós sírjába temették az ismert neonácit

Hihetetlenül hangzó esetről számoltak be német és angol lapok: a zsidó származású Max Friedlaender zenetudós (1852-1934) egykori sírjába temették el Henry Hafenmayer német neonáci bloggert, aki hírhedt volt arról, hogy tagadta a holokausztot. A protestáns egyház „rettenetes hibának” nevezte a történteket és vizsgálatot indított.


A zsidó családban 1852-ben született Max Friedlaendert 1934-ben azért temették el a Potsdamhoz közeli Stahnsdorf protestáns temetőjébe, mert a zenetudós kikeresztelkedett és a protestáns egyház tagja volt. A hamvait 1980-ban egy másik temetőbe szálították, ám az eredeti, 1934-ben felállított sírköve ott maradt a stahnsdorfi temetőben, amely Németország egyik legnagyobb protestáns temetője.

sír.jpgIlyen volt Friedlander sírköve a botrányos temetés előtt

A most kirobbant botrányt az okozta, hogy német neonácik – nyilvánvalóan provokatív szándékkal – múlt pénteken a zsidó tudós üres sírjába helyezték a 49 éves korában hosszú betegség után elhunyt Henry Hafenmayert, a holokauszttagadó nézeteiről hírhedté vált bloggert, aki számos neonáci csoportosulással tartott szoros kapcsolatot. 

neo.jpgEzt tették a síremlékkel a neonácik

Az elmúlt egy hétben a sírhely valóságos zarándokhellyé vált a neonácik számára, akik náci feliratokkal és horogkeresztes jelképekkel látták el a sírt.

Christian Stäblein protestáns püspök e héten kedden meglátogatta a sírhelyet, és elnézést kért a „rettenetes hibáért”. Hozzátette: az egyház vizsgálatot indít annak eldöntésére, hogy miképpen fogják megoldani a helyzetet. 

(Forrás: BBC)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek