Szép ünnepet kívánunk keresztény honfitársainknak!

2024. Május 20. / 12:34


Szép ünnepet kívánunk keresztény honfitársainknak!

A mi sávuót ünnepünkből eredeztethető pünkösd napján a keresztény világ három, a kereszténység kialakulása szempontjából alapvető jelentőségű eseményt ünnepel: a Szentlélek eljövetelét, az egyház megalapítását és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. A pünkösd napjának kiszámítása megőrizte az eredeti ünnepét: a húsvét utáni 50. napra esik, akár sávuót a peszach után.

Pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, amelyet az egyház minden évben a húsvét utáni 50. nap tart. Idén május 19-ére esik.

Kezdetben a Hetek ünnepe volt, aratási ünnep, amely során az első termést felajánlották Istennek, de később, és Jézus korában már bizonyos, hogy új értelemmel gazdagodott: a törvényadás és a Sínai-hegyen kötött szövetség emléknapja lett, ami az Egyiptomból való kivonulás után az 50. napon történt – olvasható a Magyar Katolikus Egyház Facebook-oldalán. Pünkösdhétfőn a kereszténység Mária liturgikus emléknapját ünnepli Ferenc pápa 2018-ban hozott döntésének megfelelően. 

Békés, boldog és szép ünnepet kívánunk keresztény honfitársainknak!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek