Ma 50 éves Ben Affleck, aki egy holokauszttúlélő tiszteletére lett Géza

2022. Augusztus 15. / 11:47


Ma 50 éves Ben Affleck, aki egy holokauszttúlélő tiszteletére lett Géza

Ma töltötte be 50. életévét a kétszeres Oscar-díjas Ben Affleck amerikai filmszínész, rendező, forgatókönyvíró és producer, akinek a teljes neve így hangzik: Benjamin Géza Affleck. Cikkünkből kiderül, hogy a kaliforniai Berkeley-ben 1972. augusztus 15-én született Ben Affleck miért kapott magyar nevet.

Az Egyesült Államokban meglehetősen szokatlanul hangzik a Géza név, így a híres amerikai filmsztár, Ben Affleck már több alkalommal kénytelen volt elmagyarázni, hogy a születésekor miért kapta éppen ezt a magyar nevet. 

Ma már büszkén viseli ezt a nevet, igaz,  gyermekkorában még dühös volt a szüleire, az iskolában ugyanis gyakran csúfolták miatta. Egy alkalommal, amikor az iskolából kilenc-tíz éves korában dühösen hazament, s azt mondta az édesanyjának, hogy nincs nála rosszabb névadó a világon, mert már megint csúfolták a neve miatt, a mamája elmagyarázta neki az egyik magyar szomszédjuk és a vészkorszak történetét. 

A mamájától a kis Ben megtudta: nem sokkal az ő születése előtt halt meg a szülei egyik legkedvesebb barátja, a szomszédjukban élő Géza, aki Magyarországból települt át az Egyesült Államokba a holokauszt után. Mivel a kisfiú a holokausztot sem ismerte, az édesanyja elmondta: Magyarországon Gézát sok-sok zsidó társával együtt vasúton hurcolták az auschwitzi megsemmisítő táborba, de a férfinak útközben, amikor egyszer egy állomáson kinyitották a vagon ajtaját, sikerült kiugrania és elmenekülnie. Ben ekkor tudta meg azt is, hogy a nácik 6 millió zsidót öltek meg pusztán a származásuk miatt, s közülük mintegy 600 ezren magyarok voltak.

Egy interjúban Ben Affleck később elmondta: mióta tudja, hogy kinek a tiszteletére kapta a második nevét, azóta büszke a Géza névre, s ahol csak alkalma adódik, ő is elmeséli az egykori szomszédjuk történetét.

Boldog születésnapot, Benjamin Géza Affleck!

(Fotó: Gage Skidmore)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek