Hogyan tovább? – A Holokauszt Emlékközpont új kiadványait ajánljuk

2022. Február 16. / 17:41


Hogyan tovább? – A Holokauszt Emlékközpont új kiadványait ajánljuk

A Holokauszt Emlékközpont új kiadványaiban egyrészt az új élet felépítésének, az újrakezdésnek kihívásaival foglalkozik, amellyel a zsidó családok szembesültek a holokauszt után, másrészt a vészkorszakhoz vezető zsidótörvények megjelenítésével a korabeli egyházi sajtóban.

A Hogyan tovább? Zsidó családok Magyarországon a háború után című, tavaly tavasszal rendezett konferenciánk teljes anyagát megjelenítő kiadvány arra az erőfeszítésre összpontosít, amellyel a zsidó családoknak a tovább éléshez rendezniük kellett belső viszonyaikat. A kötetben szó van a vegyes házasságokról, a bújtatott gyermekek felkutatásáról, az elkobzott műtárgyak visszaszerzésének kísérleteiről, mindez gazdagon illusztrálva a közvetlenül a háború után készült fotókkal.

hogyantovább-könyvajánlók.jpg

Dr. Jakab Attila tanulmánya bemutatja az egyházi sajtó viszonyát a zsidókérdéshez 1938 és 1942 között. Rámutat, hogy a zsidóságot sújtó jogfosztások az egyháziakból nem váltottak ki ellenállást; ezzel akarva-akaratlanul hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar társadalom „ráhangolódjon” a Holokausztra. A felekezeti sajtó folyamatosan napirenden tartotta a „zsidókérdést és jelentős mértékben hozzájárult a zsidóellenes társadalmi hangulatkeltéshez.

A kötetek 2.000, illetve 2.800 forintért utánvétellel megvásárolhatók az Emlékközpont titkárságán: titkarsag@hdke.hu.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
A Keleti pályaudvarnál véget ért az idei Élet Menete
Zsidó világ
Holokauszt 80 emlékév: Konferencia Szegeden