A boldogság hullámvasútja – az Újévtől a vigasztaló Áv ig

2021. Október 15. / 14:21


A boldogság hullámvasútja – az Újévtől a vigasztaló Áv ig

A Hanuka, örömeink majdnem két hónap múlva esedékes újabb ideje olyan időszak, amelynek során tilos böjtölni, még a halottbúcsúztató beszédek is jórészt el kell maradjanak. Átnyúlik Tévét havába, az utolsó napok, a fény kiteljesedésének alkalmai már ide esnek. És egy héttel az ünnep vége után érkezik el Tevet 10. gyászünnepe, böjtnapja, amely Jeruzsálem elestét, az első Templom lerombolását, a babiloni fogságot gyászolja. A Templom felszabadítása után az ország elbukását.

Aztán lassan közelít a tavasz, a Fák Újévét követi Ádár, amelyről azt tanítja a Talmud, hogy aki belép e hónap kapuján, növekszik az örömben majd – újra felfelé kapaszkodunk és ez így marad Niszánra is, amikor még a bűneinkre emlékeztető, a Főima utáni könyörgést – Táchnunt – sem kell mondanunk, ez a zsidóság fundamentuma, az egyiptomi kivonulás ünnepének ideje, a Peszáh időszaka.

boldogsag-hullamvasut-cimoldal.png

Utána a szabadság hétköznapjainak hosszú menetelése következik a törvény felé, a kimerítő Omer-számlálás, a kétharmadánál a Lág báOmer fellélegzést kínáló nagy fesztiváljával. A Sávuot után nem sokkal folytatódik a lassú lejtmenet, a következő fontos dátum Támmuz 17. lesz, újabb, három hetes gyászidőszak kezdete, amely a zsidó év mélypontjához, Áv hónapjának 9. napjához fut ki, amely elsősorban a Szentélyek pusztulásának emléknapja. Ezt követi a Vigasztalás Szombatja, amelyben Ézsaiás prófétát idézve kérjük a prófétai olvasmányban, hogy „vigasztaljátok népemet”, ezzel akár egybe is eshet az immár vigasztaló Áv, Menáhem Áv 15. Rábán Simon ben Gámliel szerint, nem voltak boldogabb napjai az év során Izráelnek, mint éppen Áv hó 15. és Jom Kipur. Ez a felfelé ívelő szakasz, Áv vigasztaló boldogsága az ünnepi elmélyedés idejére fut ki, Elul hónapjához és tovább az őszi ünnepekhez, amelyek az önvizsgálaton keresztül juttatják el, vissza, Izrael népét „örömünk idejéhez”, Szukkothoz és a Tóra örömünnepéhez, a haláltól, Mózes halálától újra a teremtés kezdetéhez az újrakezdődő Tóra lapjain. 

A két ciklus, éveink fogyó és a Tóra örökké újrakezdődő körei egymás mellett futnak és végső soron, minden ciklus végén egyre világosabban, belátjuk, hogy valóban folyvást keresztezi egymást útjainkon boldogság és fájdalom, hogy a Jom Kipurim mindent összevéve Jom kePurim, éppen olyan, mint a Purim.

Az írást a Magyar Zsidó Múzeum aktuáis hírleveléből szemléztük.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek