Hozzávalók

  • 1-1,25 dl tej,
  • 3 csapott evőkanál cukor,
  • 3 dkg élesztő,
  • 40 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 csipetnyi só,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt sárga héja,
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • A tészta nyújtásához: liszt
  • Az almapüréhez:
  • 80 dkg alma,
  • 1,5 dl fehérbor,
  • 1 citrom leve,
  • 5 csapott evőkanál cukor,
  • darabka fahéj,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 szem szegfűszeg

Elkészítés

  1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük.
  2. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis "pogácsát" szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel, kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülő mixerrel pépesítjük. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.