Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

2023. December 29. / 12:20


Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

Gyötrelmes, szorongató időket élünk. A Hamász terrorszervezet brutális, embertelen támadása a civil izraeli lakosság ellen szavakkal nehezen leírható. A magyar zsidóság ezer szállal kötődik Izraelhez, mindannyiunknak élnek rokonai, barátai, ismerősei az országban. Izrael – akárhol élünk is – minden zsidó országa, a mi országunk is. 

A bestiális pogrom célpontja nemcsak az értelmetlenül meggyilkolt és elhurcolt gyerekek, nők, idősek, apák, anyák, testvérek, nagyszülők voltak; rajtuk keresztül a világ zsidóságát támadták meg. Nehéz erőt meríteni ezekben az időkben. A reményt azonban soha nem szabad feladni. Azt a reményt, amelyet ez a három rövidke héber szó kifejez: Ám Izrael háj!

Amikor a bergen-belseni koncentrációs tábor zsidói 1945. április 20-án felszabadultak, a Hatikvát énekelték. A himnusz végén a brit hadsereg káplánja, Leslie Hardman rabbi azt kiáltotta: Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

Amikor Golda Meir 1948-ban izraeli nagykövetként ellátogatott a moszkvai Nagy Zsinagógába, az ötvenezer fős tömeg ugyanezzel az eufórikus kiáltással üdvözölte őt: Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

1965-ben Shlomo Carlebach rabbi, tanító, zenész megkomponálta azt a dalt, amely oly sokszor adott nekünk erőt. A címe: Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

2009-ben Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellátogatott a berlini Wannsee-villába, ahol Hitler és a Harmadik Birodalom vezetői 1942-ben eltervezték az európai zsidók szisztematikus meggyilkolását. A látogatókönyvbe mindössze három szót írt héberül: Ám Iszráel háj! – Izrael népe él!

Az Ám Iszráel háj nem csak egy szlogen. Annak tanúbizonysága, hogy a zsidó nép kiirtására, megsemmisítésére irányuló szisztematikus kísérletek ellenére Isten vezető kezének, illetve a zsidó nép szívósságának és ellenállóképességének köszönhetően makacsul kitartunk. Azt üzeni, hogy a Mindenható örök szövetséget kötött a zsidó néppel, és támogat minket.

Ez adjon nekünk erőt az elkövetkező időkben. Ám Iszráel háj! - Izrael népe él!

Az eredetileg Rabbi Efrem Godberg oldalán jelent meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről
2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről

Mazsihisz hírek
Tanácskozott a rabbikar és a Mazsihisz vezetése