Szerdócz Ervin: A „rossznyelvű" ember saját magának is bajt okoz

2022. Április 06. / 10:25


Szerdócz Ervin: A „rossznyelvű" ember saját magának is bajt okoz

– Ismert az a rabbinikus felfogás, hogy a rossznyelvűséget (hazug beszédet, vádaskodást) gyakorló ember nemcsak annak okoz kárt, akikről és akiknek ilyeneket mond, hanem saját magának is – írja aktuális hetiszakaszunk kapcsán az újpesti főrabbi.

„….törvény a poklosságról megtisztulása napján…..”
(III.M. 14/2.)

Vájikrá rábbá tanítása szerint egyszer egy kereskedő értékes portékát kínált. Az utcákat járva fennhangon hirdette: „ki akar élet-elixírt?” Ráv Jánnáj azonnal vásárolni akart a termékből, de azt a választ kapta, hogy neki ilyesmire nincs szüksége. Jánnáj csodálkozott, a kereskedő erre a zsoltárt idézte:

„Ki az az ember, aki életet kíván, szereti élete napjait, hogy jót lásson? Óvd meg nyelved a rossztól, és ajkaid a csalárd beszédtől!” (34. Zsolt:13-14)

Ráv Jánnáj ekkor nagy boldogságot érzett és kijelentette: „egész életemben mondtam ezt a zsoltárverset, de nem értettem meg az egyszerű jelentését, egészen addig, míg a kereskedő el nem magyarázta”!

Ismert az a rabbinikus felfogás, hogy a rossznyelvűséget (hazug beszédet, vádaskodást) gyakorló ember nem csak annak okoz kárt, akikről és akiknek ilyeneket mond, hanem saját magának is. A rossznyelvűséget a zsidó hagyomány „Lósen Háré-nak (rossz nyelvnek) nevezi. A hagyomány szerint az ilyen vádaskodó, pletykáló, szavával békétlenséget keltő ember bármennyi érdemet szerzett a Tóra tanulásával, tudása, igyekezete és érdeme átkerül annak „tulajdonába”, akiről rosszat beszélt. Ámde ha a vétkes megtér, bocsánatot kér attól, akiről bűnös módon beszélt, akkor visszakapja azokat a Tóra-tanulásból és micva-gyakorlásból fakadó érdemeket I-ten előtt, amelyeket korábban elvesztett.

Bölcseink szerint a lepra a helytelen viselkedés miatt támadta meg az embert, elsősorban a helytelen beszéd (rossznyelvűség) következményeként.

A „rossz beszéd” fogalma gyakran összekeveredik a kelleténél több beszéd fogalmával. Már az is a rossznyelvűség vétkébe esik, aki a kelleténél többet beszél valamiről, mint ami feltétlenül szükséges. Tovább haladva a gondolatsoron: már az is rossznyelvűség, ha valaki akkor beszél, amikor hallgatni kell.

Amint Salamon király állította hajdanán: „még a bolond is bölcsnek számít, ha csendben marad”. Rabban Gámliél még megtoldotta: „aki túl sokat beszél, bűnt hoz magára”. Rabbi Akiva költőibben fogalmaz: „a bölcsesség kerítése a csend”.

Megilla traktátus (18a) hasonlóan elgondolkodtató: „ha a beszéd értéke egy szélá (ókori pénznem), akkor a csendé kettő”. Talmud Pszáhim traktátus (99a) kicsit karcosabban: „helyes, ha a bölcsek csendben maradnak, annál inkább, ha hülyék”.

A „Lósen Háre”, a rosszhiszeműséggel párosuló hazug beszéd elkerülésének hatékony módja az, hogy az ember erősíti magában a jóindulatot.

A berdicsevi Lévi Jichák rabbiról mesélik, hogy egy alkalommal Szombaton sétált Berdicsev utcáin és egy dohányzó zsidóba ütközött. Beszélgetni kezdtek, ami a következőképpen hangzott:

– Kedves barátom, talán elfelejtetted, hogy ma Sábesz van? – kérdezte a dohányzót. 

Mire az ember: 

– Nem felejtettem el. Tudom, hogy Sábesz van.

A Rabbi árnyalni akarta a kellemetlen és kényes helyzetet: 

– Talán nem vagy tisztában azzal, hogy dohányzol!

Az ember kivette fogai közül díszesen faragott tajtékpipája csutoráját és azt kérdezte:

– Rabbi, el tudod képzelni, hogy nem tudom, hogy dohányzom?

A Rabbi csak nem hagyta magát „szerecsen mosdató” igyekezetében: 

– Talán elfelejtetted vagy esetleg nem tanultad eddig, hogy tilos Szombaton dohányozni? 

Ekkor az ember kényelmetlenül kezdte érezni magát. Lesütötte szemét és halkan mondta: 

– Természetesen tudom, hogy tilos dohányozni Sábeszkor.

Ekkor a berdicsevi Lévi Jichák rabbi az égre emelte tekintetét és így szólt:

– Világ Ura, mit szólsz népedhez, Izrael népéhez? Ennek a zsidónak minden lehetőséget megadtam, hogy hazudjon, és ezzel próbálja enyhíteni elkövetett bűnének súlyát, de ő elutasította. Nincs a világon ehhez fogható becsületesség, ez az Eljövendő Világhoz (olám hábá), az Igazság Világához tartozik!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek