Héber Imre klub:  Itáliai szabad (zsidó) városok a középkorban

2023. December 22. / 12:32


Héber Imre klub: Itáliai szabad (zsidó) városok a középkorban

Firenze, Ferrara, Padova, Velence, Livorno – ezekről az itáliai városoknak a zsidósággal összefonódó történetéről, a vatikáni könyvtár héber gyűjteményéről, valamint Manoello munkásságáról lesz szó a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre klubban december 27-én, jövő szerdán délután fél 3-tól. Az előadó Ádám Mária, az OR-ZSE Goldmark Kórusának vezetője és Villányi András  fotóművész.

A zsidókat a középkorban előfeltételek nélkül befogadó itáliai városok története lesz az egyik téma a Héber Imre klub következő foglalkozásán. Ezek a városok Firenze, Ferrara, Padova, Velence és Livorno voltak.

Az előadás másik témája Vatikán állam könyvtárának héber kéziratgyűjteményének és könyvtárának kialakulása, míg a harmadik  téma a római zsidó költő, Manoello (Immánuel ben Salamon) élete és költészete lesz.

A közönség két előadót hallhat majd: Ádám Máriát, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Goldmark Kórusának vezetőjét és Villányi András Scheiber Sándor-díjas fotóművészt.

Az előadás a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lesz december 27-én, azaz jövő szerdán 14 óra 30 perctől. Aki személyesen nem tud jelen lenni, az meghallgathatja az előadást a ZOOM internetes streaming plarformon is, kezdés előtt pár perccel kattintsanak erre az oldalra.

Címlapkép: Padovai városrészlet

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a Tóráról
2024. Június 14. / 10:30

Jonathan Sacks rabbi a Tóráról