Fábián Sára: „Minden versenyemen a maximumot szeretném nyújtani”

2023. Augusztus 18. / 00:00


Fábián Sára: „Minden versenyemen a maximumot szeretném nyújtani”

Szerző: Kácsor Zsolt

Mint beszámoltunk róla: a Kínában lezajlott Egyetemi Világjátékokon (Universiade) a budapesti Fábián Sára sportlövő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója ezüstérmet nyert a  a női 25 méter pisztoly versenyszámban. A nagyszerű eredményt elért sportolóval az eddigi sportpályafuásáról és terveiről készítettünk villáminterjút.

– Mióta sportol?
– 2016 szeptemberében voltam először lőtéren, és annyira megfogott az ottani légkör, hogy pár héten belül már versenyezni is elkezdtem.

– Miért éppen a sportlövészet mellett döntött?
– Egy barátom versenyszerűen űzte ezt a sportot, egyszer megkérdezte, hogy lenne-e kedvem kipróbálni, és egyszerűen ottragadtam.

– A magyar és a nemzetközi sportlövők között van-e példaképe?
– Több sportoló is van, akire felnézek többnyire a kiemelkedő kitartásuk és mentális felkészültségük miatt. Talán két sportlövőt emelnék ki, a szerb Arunovićot és a grúz Nino Salukvadzét, aki idén szerezte meg a kvótát a tizedik olimpiájára. 

– A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) mellett mennyire jut ideje sportolni?
– Az NKE teljes mértékben támogatja a sportkarrieremet. Kedvezményes tanulmányi rendet kaptam, úgyhogy rugalmasan kezeli mindenki a hiányzásokat, és nem jelent problémát, ha versenyeken vagy edzőtáborokban kell részt vennem, és természetesen a barátaim is rengeteget segítenek bepótolni a kimaradt előadásokat.

– Mik a távlati céljai a sportolással, van-e kitűzött célja, amit el szeretne érni? 
– 2024-től már felnőtt korcsoportban fogok versenyezni, ami egy erősebb mezőnyt jelent, rengeteg, nagyon tapasztalt sportlövővel. Hozzájuk szeretnék felérni, és minden versenyemen a maximumot nyújtani. Izgalmas, kihívásokkal teli időszaknak nézek elébe, de az elmúlt versenyek nagyon motiválnak, és a célok között ott van egy majdani olimpiai szereplés is.

– Milyen sportversenyen drukkolhatunk magának legközelebb?
– Nem sokáig tartott a pihenő az Egyetemi Világjtékok után, mivel egyből kezdődött egy felkészítő edzőtábor, ugyanis hétfőn utazom Bakuba a felnőtt világbajnokságra, ahol légpisztollyal fogok lőállásba állni. 

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közleménye szerint a sportlövők összesített éremversenyében a magyar egyetemisták ötödik helyen végeztek a Fábián Sára 10 méter légpisztolyban és 25 méter pisztolyban, valamint a Dénes Eszter, Bajos Gitta, Lovász Dorina összeállítású 10 méteres légpuska csapat által szerzett három ezüstéremmel.A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 1959-ben rendezte meg az első Egyetemi Világjátékokat – korábbi nevén Universiadét -, melyen akkor még csak 985 sportoló vett részt, ez a szám mára megközelíti a 8000-et, mely az olimpia után a legnagyobb soksportos esemény. Az Egyetemi Világjátékokon idén 161 fős magyar delegáció vett részt tizenkét sportágban: asztalitenisz, atlétika, evezés, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, taekwondo, úszás, vívás, vízilabda. (Forrás: Mefs.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„…El fogom törölni Amálék emlékét az ég alól…"
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a terrorról
2024. Február 09. / 11:55

Jonathan Sacks rabbi a terrorról