„A kántor nem önmegvalósítást, hanem szolgálatot végez”

2021. Január 04. / 15:23


„A kántor nem önmegvalósítást, hanem szolgálatot végez”

„Polnauer Flóra énekesnő és kántor. Izraelben, Berlinben, New Yorkban és Párizsban élt és tanult. Igazi kozmopolita" – olvashatjuk a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) podcastjának felvezető szövegében. A Smonca legutóbbi vendégeként Polnauer Flóra többek között arról is beszélt, hogy mik a leglényegesebb különbségek egy előadóművész és egy kántor között.


Az énekesnő – aki a Bét Orim közösség kántora –  a Smoncában, vagyis a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) podcastjában többek között a férfi és a női szerepekről, anyaságról, a zene erejéről és a spirituális értelmezéséről beszélt. 

Arra a kérdésre, hogy mennyiben más az előadóművészi és a kántori hivatás, Polnauer Flóra azt válaszolta: az előadóművész a színpadon abban érdekelt, hogy önmagát megmutassa és megvalósíthassa, s az ő személye legyen a középpontban, elkápráztatva a közönséget. Ezzel szemben a kántornak nem közönsége, hanem közössége van. Mint Polnauer Flóra fogalmazott: a kántor nem önmegvalósítást, hanem szolgálatot végez, azért dolgozik, hogy vezesse a közösséget az imában.

„Aki néhány éve aktívan részt vett a pesti éjszakában, Polnauer Flórát olyan együttesekben hallhatta, mint a Hagesher, Zuboly és a Hippikiller. Legutóbbi lemezét PollyFlow művésznéven jelentette meg Marlene Reload címmel" – írja róla a Smonca beharangozója.

Az interjút – amelyet zenei betétek is gazdagítanak – ide kattintva hallgathatják meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek