Ilyen volt a hanuka a nagyvilágban: magyar zsidók online találkozója

2020. December 22. / 09:15


Ilyen volt a hanuka a nagyvilágban: magyar zsidók online találkozója

Az idei hanukát nem tudtuk közösen, együtt megünnepelni a járványhelyzet miatt, de az otthonokban fellobbantak a lángok szerte a nagyvilágban. A Mazsihisz szervezésében a magyar zsidók ünnepi találkozója az online térben zajlott külföldön és idehaza, ebből készítettünk egy videó összeállítást. 


A hanukai világ körüli utunkat Tel-Avivban kezdtük, üzeneteket kaptunk Torontóból, Kolozsvárról, Bécsből, New Yorkból, Szegedről és Szabadkáról, míg az utolsó, nyolcadik lángot Budapesten, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában gyújtottuk meg. 

Animacio_nyito-01.jpg

Tel-Avivból Salamon Sára és Vadász Éva, az Új Kelet szerkesztőségének nevében gyújtották meg az első gyertyát, Torontóból a második lánggal Kürti Csaba és Lévai Gábor jelentkezett be, a harmadik gyertyát Kolozsváron Schwartz Róbert, gyújtotta meg, Bécsben a Ferenci családnak köszönhettük az ünnep negyedik gyertyáját. Az ötödik láng fénye New Yorkban lobbant fel Fehér Fanni jóvoltából, a hatodikat Szegeden Kendrusz Attila gyújtotta meg, Szabadkáról Kovács Róbert köszöntötte a zsidóságot a hetedik lánggal, majd az utolsó, nyolcadik gyertya a budapesti Rumbach utcai zsinagógából fénylett, itt ünnepi beszédet mondott Kiss Henriett és Deutsch Péter rabbi.

Az ünnep alkalmából hangversenyt is rendeztünk: felcsendült egy gyönyörű részlet Georg Friedrich Händel: Júdás Makkabeus című oratóriumából. Közreműködtek az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar művészei, a koncerten Csereklyei Andrea énekelt. (A hangverseny felvétele a zsinagóga tér felszentelése előtt készült.)  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek