Angyalmunka: a véletlen megszentelése – Jó szombatot!

2021. November 26. / 13:50


Angyalmunka: a véletlen megszentelése – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 15 óra 39 perckor köszönt be, a királynő holnap 16 óra 48 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából a Vájésev (Mevárhim) hetiszakaszt olvassuk Mózes első könyvéből. Minden kedves olvasónknak békés szombatot kívánunk!


Nincs megírva az Égben, mi volna a Földön a dolgunk, élettörténetünket részben véletlenek alakítják, ezekben kell fellelnünk legsajátabb esélyeinket.

Amikor József kiballagna a nyájat őrző testvéreihez apja kérésére, először egyszerűen nem találja őket, odébbálltak, máshol legeltetnek. Megkérdezi a szembejövőket, nem látták-e őket valamerre és egy járókelő útbaigazítja. Így indul el az egyiptomi szolgaság, a börtön, a Fáraó udvara és az egész régió megmentése felé, Izrael egész népe, Jákob gyermekei pedig ennek az ismeretlennek az útmutatása nyomán indulnak el a sok száz éven át tartó rabszolgaság, a kivonulás, a Szináj-hegyi Tóraadás, önmaguk felé. Egy ismeretlennel esett véletlen találkozástól.

A Tóra nagy középkori kommentátorai, Rási és Ibn Ezra nem értenek egyet abban, ki volt az illető, aki egy pillanatra és máig ható érvénnyel keresztezte József útját. Rási szerint az Ég egyik angyala sietett oda, hogy felvilágosítsa, Ibn Ezra szerint szó sincs isteni beavatkozásról, valaki, egy ember, éppen arra járt. Alighanem mindkettejüknek igaza van.

Az angyal, máláh és a meláhá, a munka szó héberül összekapcsolódik (a magyar meló szó is innen, ebből ered). Angyal az, akinek dolga van a világban és – ahogy a Pirké Ávot, a Bölcsek Tanításainak misnai fejezete mondja – mindenkinek eljön egyszer az ideje, mindenkit megtalál a feladata, vagyis – ha észrevesszük – mindannyian angyalok vagyunk. A véletlen angyalai.

Mert, ahogy a történet mutatja, a véletlen hozza elénk a dolgunkat, kínálja fel esélyeinket. Az illető éppen arra járt, tudta, merre keresse József bosszúszomjas testvéreit és segített. A történet nem volt előre megírva, így alakult, máshogy is történhetett volna. A Tóra, pláne az első könyv története, elvetélt próbálkozások, kihagyott lehetőségek, beváltott második, harmadik esélyek története. Az a kérdés, ott vagyunk-e éppen, amikor eljön az óránk, amikor belebotlunk abba, ami a mi dolgunk.

Az Örökkévaló, akinek módja lett volna teljesen kiszámítottá tennie, elterveznie teremtett világát, a véletlen kegyelmével és felelősségével ajándékozott meg Bennünket, annak a lehetőségével, hogy magunk jelöljük ki, találjuk meg esetleges élettörténeteink által elénk sodort feladatainkat, hogy munkánk, meláhánk révén máláhhá, angyallá legyünk néha.

József elindul egy nagy, rengeteg szenvedés révén előrehaladó családregény fájdalmasan szép lezárása felé és továbbra is ott lesznek körülötte, ahogy körülöttünk is ott vannak, a véletlen angyalai.

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek