A neheztelés, a bosszú és az önszeretet lehetetlensége – Jó szombatot!

2021. Április 23. / 16:52


A neheztelés, a bosszú és az önszeretet lehetetlensége – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 26 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 36 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából az Áháré mot – Kedosim hetiszakaszokat olvassuk. Mindenkinek jó szombatot kívánunk!

A bosszúállás, a neheztelés a saját boldogságomat az ártalmas, gonosz másiktól, az ő kárától teszi függővé, lemond a saját, a valódi életről. Ezért javasolja a Tóra éppen a bosszúállás elvetésekor, hogy „szeresd felebarátodat, mint önmagad”, vagy talán pontosabban, kívánd azt neki, amit önmagadnak is. Teremts magadban belső harmóniát.

„Ne állj bosszút és ne tarts haragot néped fiai ellen, szeresd felebarátodat, mint tenmagadat; én vagyok az Örökkévaló”, áll a hetiszakaszban (Mózes III, 19, 18).

Jól hangzik, hogy ne tarts haragot, de elvárható? Rendben, ne engedjünk helytelen késztetéseinknek, de hogy érjük el, hogy ne is legyenek ilyen késztetéseink? Az előírás, úgy tűnik, legalább annyira rólunk szól, mint a gonosz másikról, aki ártott nekünk, legalább annyira szól a mi lelki békénkről, mint az ő védelméről. Amíg él bennünk a bosszúvágy, csak lemondunk róla, önmagunk ellen követünk el agressziót. Nem ez a megoldás.

Az a kérdés, hogyan adunk értelmet a múltunknak, az életünknek, hogyan dolgozunk az élettörténetünkkel. A nagy középkori Tóra-magyarázó és misztikus, Náhmánidész szerint „azok számára, akik képesek pontosan ítélni, minden ilyesmi csak hiábavalóság és banalitás, és nem éri meg a bosszúhoz szükséges erőfeszítést”. Erről van szó, energiagazdálkodási kérdésekről. A reaktív energiák egyre inkább a sérelmet teszik életünk középpontjává, értelmévé, lehetetlenné teszik a feldolgozást és foglyul ejtenek a károkozás ördögi körében, amelyben mindent igazol, ha be lehet bizonyítani, hogy „ő kezdte”, és mindig lesz egy eggyel előbbi sérelem. A haragtartás a feldolgozatlan múlt uralma az elvileg nyitott jövő felett.

Az, hogy a szövegnek ugyanebben a mondatában szerepel, hogy szeresd felebarátodat, mint önmagad, jelzi, hogy a haragtartás, a reaktív késztetések uralma elsősorban önpusztítás. Aki úgy érzi, a „törlesztés” a legnagyobb öröme, nagyon rosszban van önmagával és a saját vágyaival, nem szereti önmagát. Ennél azért tényleg van nagyobb boldogság a világon.

A 19. századi rabbi és nyelvtudós, Meir Lebush – a zsidó hagyomány számára Malbim – arra hívja fel a figyelmet, hogy a tórai mondat szó szerinti fordításban úgy szól igazából, hogy „szeresd felebarátodnak azt, amit önmagadnak”. Hogy azt kívánd neki, amit magadnak is. Az, hogy mit kívánsz neki, jót vagy rosszat, elsősorban Téged tesz boldogabbá vagy boldogtalanabbá. A sérelmek jobbára csak a számunkra érdekesek. Akkor sikerül az, amit a Náhmánidész tanácsol, elengedni a sérelmeinket, ha azzal foglalkozunk, ami majd túlél, a végtelenhez kapcsol bennünket. Ezért zárul azzal a mondat, hogy „én vagyok az Örökkévaló”. Ő az és az a dolgunk, illetve az a legnagyobb esélyünk, hogy megtaláljuk, mi az, ami hozzá és rajta keresztül másokhoz, a felebarátokhoz kapcsol minket. 

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek