A Jóisten és a testi szerelem: hogyan szenteljük meg a szombatot?

2020. Február 14. / 14:02


A Jóisten és a testi szerelem: hogyan szenteljük meg a szombatot?

A Tízparancsolat is kötelez minket arra, hogy a szombat napját megünnepeljük. Tudjuk, mit nem tehetünk, de mi az, amit ajánlatos tennünk és talán nem is esik nehezünkre?


A kurrens hetiszakaszban olvasható a Tízparancsolat, benne a felszólítás, hogy emlékezzünk meg a szombatról. Ne dolgozzon ilyenkor még a zsidók jószága sem. De mást is vár tőlünk az Örökkévaló, nem csak passzivitást.

A Talmud Ketubot traktátusa arról beszél, mikor köteles, milyen sűrűn a férj teljesíteni házastársi kötezettségeit, szerelmével örvendeztetni meg feleségét. A szakmájuk dönt a férfiaknak ebben a kérdésben, aki teheti, naponta, de a tengerész csak minden évben kétszer. A kérdésre, hogy a legszentebb tevékenységben elmerülők, akik Tórát tanuló tudósok, mikor hagyják abba kicsit a tanulást, a szöveg azt feleli, hogy péntek este, a Szombat beköszöntekor térjenek haza a tanházból a családhoz és töltsék az éjszakát feleségükkel. Ilyenkor még a legszorgalmasabb bölcsek is otthonukba tértek a Ketubot traktátus szerint, ha elmulasztották, annak végzetes következményei lettek.

A szentséget a nyugati kultúrkör igyekezett minél távolabbra vinni a testiségtől. Akkor miért épp a megszentelt szombat estéje a legalkalmasabb arra, hogy testi szerelemben merüljön el a legjámborabb Tóra-tudós is? Mert a judaizmus szerint itt és egymás számára kell megszentelnünk egyszeri, visszahozhatatlan földi életünket, a mindennapjainkat kell Istentiszeletté változtatnunk, így a testi szerelmet is. Aki úgy tanul Tórát, hogy elhanyagolja azt, akit rábíztak, bűnt követ el.

A Tóra, a zsidó vallás nem prűd és nem tekinti bűnnek a megszentelt testi szerelmet, ellenkezőleg. Akinek a foglalkozása lehetővé tenné, kötelezné is rá, hogy sűrűbben kerüljön intim viszonyba azzal, akit eljegyzett Mózes és az Örökkévaló törvényei szerint, akit elvett, akihez tartozik, a felesége jóváhagyása nélkül nem képezheti át magát másik foglalkozásra, amely ritkábban kötelezné testi szerelemre.

A Szombat többek között a szerelem dicsérete is.

Jó szombatot!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek