Itt a Yerusha, az új és páratlanul gazdag online zsidó adatbázis

2022. Június 23. / 12:05


Itt a Yerusha, az új és páratlanul gazdag online zsidó adatbázis

Európai, amerikai és izraeli tudományos intézmények, zsidó múzeumok és könyvtárak, állami levéltárak, felsőoktatási tanszékek és egyéb kutatóközpontok összefogásával megszületett a Yerusha („Örtökség”) elnevezésű új online adatbázis. A projekt vezető kutatói között van a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár részéről Csősz László, Toronyi Zsuzsanna és Vági Zoltán.

A Yerusha szó héberül  örökséget jelent, és az új online platform (amelyet ide kattintva érhetnek el) azért kapta éppen ezt a nevet, mert több száz levéltár, könyvtár és múzeum zsidósággal kapcsolatos archívumait egyesíti. A honlap európai, amerikai és izraeli tudományos és örökségvédelmi intézmények együttműködésével jött létre: zsidó múzeumok és könyvtárak, állami levéltárak, felsőoktatási tanszékek és kutatóközpontok fogtak össze annak érdekében, hogy egy közös honlapon biztosítsanak hozzáférést az európai zsidó levéltári örökség több évszázados kincseihez.

Az új online platform a Hanadiv Europe Rothschild Alapítvány kezdeményezésére jött létre, és páratlan gazdagságára hadd emeljünk ki három számadatot: az oldalon 27 ország 690 intézményéből több mint 12 500 gyűjteményhez férhetnek hozzá a kutatók. 

Külön öröm, hogy a kezdeményezés kidolgozásában részt vettek magyar szakemberek is, hiszen a projekt vezető kutatói között van a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár részéről Csősz László, Toronyi Zsuzsanna és Vági Zoltán.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek