Gábor György: A téli napforduló az eredetét tekintve természeti ünnep volt

2021. December 26. / 12:07


Gábor György: A téli napforduló az eredetét tekintve természeti ünnep volt

Az Újbuda TV-ben Dési János újságíró beszélgetett Gábor György vallásfilozófussal, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem professzorával a december 21-i téli napfordulóval kapcsolatos ókori szokások, rituálék, ünnepek eredetéről és kialakulásáról.


Gábor György vallásfilozófus és Dési János újságíró beszélgetéséből többek között az derül ki, hogy ameddig a források alapján vissza tudunk tekinteni az emberi történelemrere, a téli napfordulót mindig is megünnepelték a különböző kultúrák, magyarán ez az ünnep nem a keresztény karácsony kialakulása óta létezik. 

A természettel szoros kapcsolatban élő földművelő és állattenyésztő népek számára nagyon fontos tapasztalat volt, hogy a téli napforduló az az időpont, amikor a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal, majd ezt követően a sötétség órái csökkennek, és fokozatosan átveszi az éjszaka helyét a fény, a világosság. Azért alakultak ki ünnepi rituálék ehhez az időszakhoz kötődve, mert az emberek a sötétséget a rossz erőivel azonosították, amelyek fölött a fény, a Nap, a világosság ereje minden évben újra és újra diadalmaskodik. 

Íme, a teljes beszélgetés: 

(Címlapkép: Gábor György/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Mártír-istentiszteletek országszerte 2022/5782
Közélet
Vasárnap újra elindul az Élet Menete Budapesten

Kommentek