Folytatódik a Politzer Saga: fókuszban a XIX. századi kapitalizálódás

2021. November 04. / 09:50


Folytatódik a Politzer Saga: fókuszban a XIX. századi kapitalizálódás

Politzer Zsigmond története kapcsán a Gründerzeit korszakáról, azaz a XIX. század második felében Európában végbement gyors kapitalizálódásról, ipari fellendülésről, modernizálódásról tart előadást Konrád Miklós történész. A filmvetítéssel egybekötött online rendezvény a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár által szervezett Politzer Saga előadássorozat keretében valósul meg a Rumbach zsinagógában látható Politzer-kiállításhoz kapcsolódva.


A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában rendezett Politzer Saga című, tíz filmetűd köré épülő kiállításhoz kapcsolódva a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár idén szeptember óta rendez heti rendszerességgel jelentkező előadást az egyes témák legjobb szakembereinek bevonásával.  A decemberig tartó előadás-sorozaton levetítik az egyenként 7 perces filmeket, ezután következik egy, a korszakhoz kapcsolódó előadás, amely kibontja a Politzer család történetében megjelenő történelmi-kulturális jelenségeket. 

A ma este 6 órakor kezdődő ZOOM-előadás vendége Konrád Miklós történész, aki Politzer Zsigmond történetén keresztül a Gründerzeitről beszél majd. (A német történettudomány Gründerzeitnek nevezi a XIX. században viharos sebességgel lezajlott európai kapitalizálódás, az óriási tempóban végbement cégalapítások, azaz „gründolás” korszakát, amely természetesen nemcsak Németországot, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia egyes területeit is jellemezte.)

Az online előadásra előzetesen regisztrálni kell, ehhez a linket itt találják.

NÉVJEGY

Konrád Miklós 1967-ben született Budapesten. Tíz éves korától Párizsban élt. Történelmi tanulmányait a Sorbonne Egyetemen (Université Paris IV) végezte. Az Institut National des Langues et Civilisations Orientales nevű felsőoktatási intézményben magyar és közép-európai történelmet hallgatott. 

Az 1990-es évek első felétől újra Magyarországon élt. Fordított, tolmácsként dolgozott, külpolitikai cikkeket írt a Magyar Narancsba. Zeneszerzője volt Reich Péter Rám csaj még nem volt ilyen hatással című, 1993-ban bemutatott játékfilmjének.Főszerkesztőként jegyezte az Akadémiai Kiadó gondozásában 1999-ben megjelent Magyar-francia nagyszótárt, majd a 2004-ben szintén az Akadémia Kiadónál napvilágot látott Magyar-francia kisszótárt. Utóbbiért 2007-ben elnyerte az MTA Szótári Munkabizottsága által kiírt „Kiváló Magyar Szótár” díjat.

2000-től az MTA Történettudományi Intézetének segédmunkatársa. A Debreceni Egyetemen doktorált Prepuk Anikó témavezetése alatt 2011-ben. 2012-től az MTA BTK Történettudományi Intézetének munkatársa, 2021-től főmunkatársa. 2013-tól 2018-ig részt vett a Gyáni Gábor vezetése alatt Művészetek és tudomány a nemzetépítés szolgálatában a 19. századi Magyarországon címmel folytatott OTKA-pályázat munkájában. 2018-ban a CEU-n tartott szemináriumot Assimilation and Modern Jewish Identity in the Emancipation Era címmel.

Közel hatvan magyar, angol és francia nyelvű folyóiratokban és kötetekben megjelent tanulmány szerzője.Zsidóságon innen és túl. Zsidók vallásváltása Magyarországon a reformkortól az első világháborúig című monográfiája 2014 végén jelent meg az MTA BTK TTI gondozásában. A könyv angol nyelvű változata előkészület alatt áll. 

Forrás:  Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek