Utasi Eszter: Az üldözés és népirtás több lépésben valósult meg

2024. Június 24. / 16:43


Utasi Eszter: Az üldözés és népirtás több lépésben valósult meg

A Holokauszt 80. emlékév keretében Vagonkiállítás címmel nyílt tárlat a nagykőrösi vasútállomáson. Az emlékkiállítás az Élet Menete Alapítvány és a Nagykőrösi Zsidó Hitközség szervezésében került bemutatásra. A megnyitón mások mellett Utasi Eszter a Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, Nagykőrös Város megválasztott önkormányzati képviselője is beszédet mondott.

Az alábbiakban Utasi Eszternek a nagykőrösi vasútállomáson elhangzott beszédét közöljük.

utasi-eszter.jpg

Tisztelt Meghívott Vendégek!
Tisztelt Emlékező Közönség!

„Az élet és a halál között” ez a töredék mondat a mai kiállítás témáját jellemzi.

„Búvó otthoni táj!  Ó, megvan-e még az az otthon?
Bomba sem érte talán? s van, mint amikor bevonultunk?”

Ezekkel a gondolatokkal vágyódott haza a 20.század egyik nagy zsidó származású költője, Radnóti Miklós a munkaszolgálat borzalmából.

A költő 1944-ben halt meg…. A magyar holokauszt 80.évfordulója Radnóti Miklós halálával egybe köthető.

A náci megszállókkal együttműködő magyar hatóságok 80 évvel ezelőtt ártatlan magyar állampolgárok százezreit deportálták Magyarországról. 

A holokauszt 6 millió ember életét követelte, amely több volt, mint gyilkosság. Az embereket megfosztották az emberi méltóságuktól.

Az áldozatok majdnem 10 százaléka magyar volt, akiknek a származásuk és vallásuk miatt kellett meghalniuk a haláltáborokban. Az elhurcolt és később áldozatul esett magyar emberek a deportálásuk előtt értékes részét alkották a magyar társadalomnak, a magyar politikának, a gazdaságnak és a kultúrának egyaránt.

A zsidó közösséget ért embertelen tett az egész magyar nemzet tragédiája, amelyet a mai napig is érezhetünk.

De a náci rendszer a zsidókon kívül másokat is, más csoportokat is üldözött vagy próbált megsemmisíteni: pl. a lengyeleket, az oroszokat, akiknél különösen a hadifoglyokat kiemelném, a romákat, a fogyatékosokat, a másoktól eltérő nemi indentitást gyakorlókat és a politikai vagy vallási ellenállókat.

A katolikus papokat és protestáns lelkipásztorokat is üldözték. A kegyetlen üldöztetés alatt sokat szenvedtek, mert a rendszerrel nem értettek egyet. A nácik közülük sokakat deportáltak, fogságban vagy folyamatos félelemben tartottak.

Az üldözés és népirtás több lépésben valósult meg.

A zsidókat és a romákat gettókba zárták, ahonnan tehervagonokkal szállították őket a több száz kilométernyire lévő haláltáborokba.

A nácik koncentrációs táborokat létesítettek, ahová az ehhez hasonló vagonok szállították az rettegésben élő embereket. A németek által készített deportálási terv hat területre osztotta az országunk területét, ahol csendőrkerületek működtek.

Kádár Gábor és Vági Zoltán, ismert történészek így foglalták össze a magyar holokauszt borzalmát:

„A magyar zsidóságot Európa szám szerint harmadik, a lakosság arányát tekintve második legnagyobb zsidó közösségét a háború végén pusztították el. Akkor, amikor a túlélés, a németek nyilvánvaló katonai veresége miatt, elérhető közelségbe került.”

A zsidó deportáláskor először Kárpátaljáról szállították el az ártatlan embereket, majd Észak-Erdélyből, Észak-Magyarországról, az Alföldről és végül a Dunántúlról.

1944. július 8-ig, két hónap alatt, több mint 430 ezer zsidót deportáltak Magyarországról. Auschwitz-Birkenauba szállították a családok több mint 90 %-át, ahol a többségüket azonnal elgázosították.

A kevesen vannak olyan túlélők, akiknek konkrét, megbízható emlékei vannak a vészkorszakról körülbelül a kilencvenedik életéveikben élnek.

A Jad Vasem Intézet a világ minden részén kapcsolatot tart fent a munkatársaival, akik pedagógus továbbképzéseket, oktatásokat tartanak és megemlékezéseket szerveznek országonként.

Köszönöm a felkérést, a lehetőséget Dr. Feldmájer Péter elnök úrnak, hogy részesei lehetünk pedagógustársaimmal együtt ennek az oktató projektnek.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek