Megemlékezés a sátoraljaújhelyi börtönlázadás 80. évfordulóján

2024. Március 18. / 09:59


Megemlékezés a sátoraljaújhelyi börtönlázadás 80. évfordulóján

Március 22-én lesz a nyolcvanadik évfordulója a sátoraljaújhelyi börtönben 1944-ben kirobbant börtönlázadásnak, amelynek során 54 antifasiszta ellenálló halt meg, majd a lázadás felszámolása után további 11 foglyot pedig kivégeztek. A NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete dr. Schiffer János elnök vezetésével e héten pénteken délelőtt 11 órától tart megemlékezést a helyszínen.

A sátoraljaújhelyi börtönlázadás annak idején egész Európában elhíresült, hiszen Magyarországon ez volt a legnagyobb antifasiszta ellenállás. Azért éppen ott robbant ki, mert a második világháború alatt a sátoraljaújhelyi fogházban helyeztek el mintegy 400 politikai elítéltet, akiket a németekkel szembeni ellenállásuk és háborúellenességük miatt ítéltek el. A magyarokon kívül voltak ott románok, szerbek, horvátok, szlovákok is.

A lázadást főleg a jugoszláviai elítéltek szervezték, akik korábban partizánakciókban is részt vettek, a szervezkedést Magyarország március 19-i német megszállása gyorsította föl. A terv az volt, hogy március 22-én a vízhordás idején lefegyvereznek több őrt, majd az ő ruhájukba bújt foglyok segítenek a többieknek a szökésben. Egy tizedes azonban riasztotta az őrséget, így csak mintegy hetven embernek sikerült elmenekülnie a börtönből. A megtorlás nem maradt el, a németek és a magyarok 54 embert agyonlőttek, majd 11 főt bíróság elé állítottak és kivégeztek.

A lázadás 80. évfordulóján a Schiffer János által vezetett NÜB – Nácizmus Üldözötteinek Egyesülete március 22-én, délelőtt 11 órakor megkoszorúzza az áldozatok emlékművét, majd elhelyezik a megemlékezés virágait a börtönnél is.

Fotó: old.bv.gov.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek