Hajtsunk fejet Békéscsaba kiváló polgárainak emléke előtt

2022. Június 28. / 19:05


Hajtsunk fejet Békéscsaba kiváló polgárainak emléke előtt

Mártír-megemlékezést tartottak vasárnap Békéscsabán, amelynek polgármestere, Szarvas Péter a hivatalos Facebook-oldalán is megemlékezett a rettenetes tragédiáról. Mint írta: „hajtsunk fejet az áldozatok, a sokat szenvedett túlélők, Békéscsaba egykori kiváló polgárai emléke előtt”.

A magyar holokauszt Békéscsabáról és Békés megyéből 78 éve elhurcolt áldozatainak emlékére szervezett vasárnapi megemlékezésen részt vett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is, aki a Facebook-bejegyzése szerint a rendezvényen azt mondta: „a holokauszt az emberiség történelmének legsötétebb fejezetei közé tartozik. Ártatlanok milliói vesztették életüket. Családok szakadtak szét, vagy lettek csonkák”.

Mint a polgármester posztjában olvasható: „a feljegyzésekből tudjuk, hogy 1944 júniusában több mint 6.000 zsidó embert deportáltak Békés megyéből. Ezen belül Békéscsabáról 2.500 zsidót tettek vagonokba. Napokon keresztül gyűjtötték őket a vasúthoz közeli dohánybeváltó raktárépületébe. Onnan június 22-én és 26-án, két transzportban vitték el az embereket Auschwitzba, vagy más munkatáborokba. Ők mind Békéscsaba megbecsült polgárai voltak. Orvosok, kereskedők, fodrászok, rabbik, tanítók, barátok, szomszédok, osztálytársak, munkatársak”.

Szarvas Péter bejegyzése így zárul: „Hajtsunk fejet az áldozatok, a sokat szenvedett túlélők, Békéscsaba egykori kiváló polgárai emléke előtt”.

289380287_570952927732714_8039994378833227633_n.jpgMarkovics Zsolt főrabbi (Fotók: Szarvas Péter hivatalos Facebook-oldala)

A mártír-megemlékezésen részt vett Markovics Zsolt főrabbi is, a Miskolci Zsidó Hitközség vallási vezetője.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek