Elhunyt a tiszt, aki elsőként lépett be a felszabadult dachaui koncentrációs táborba

2021. December 06. / 15:52


Elhunyt a tiszt, aki elsőként lépett be a felszabadult dachaui koncentrációs táborba

99 éves korában elhunyt Edward Shames második világháborús amerikai veterán, az Easy század utolsó, még életben maradt tisztje, aki a 101. hadosztályból elsőként lépett be a dachaui koncentrációs táborba, pár nappal felszabadulása után. Miután Németország kapitulált, Edward Shames az Easy századdal együtt eljutott egészen Hitler Sasfészkéig, ahonnan néhány üveg konyakot zsákmányolt, amelyet később legidősebb fia bármicvóján nyitott ki.

Gyászjelentése szerint Shames norfolki otthonában, békésen hunyt el pénteken. Shames a 2. világháborúban az amerikai hadsereg 101. légiszállítású hadosztályának 506. ejtőernyős ezredéhez tartozó Easy században szolgált, és több sorsdöntő csatában is részt vett.

Ott volt a normandiai partraszállásnál, önként jelentkezett a Pegasus-akcióba, és az Easy századdal küzdött a Market Garden-hadműveletben és az ardenneki német ellentámadás feltartóztatásában, a belgiumi Bastogne-ban.

A hadsereghez közlegényként csatlakozó Shames-t az európai invázió előtt, Angliában léptették elő őrmesterré, majd Franciaországban, harctéri kinevezéssel hadnaggyá.

A 101. hadosztályból elsőként ő lépett be a dachaui koncentrációs táborba, pár nappal felszabadulása után. Miután Németország kapitulált, Edward Shames az Easy századdal együtt eljutott egészen Hitler Sasfészkéig, ahonnan néhány üveg konyakot zsákmányolt, amelyet később legidősebb fia bármicvóján nyitott ki.

A háború után az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) közel-keleti szakértőjeként dolgozott egészen 1982-ig, de az amerikai hadsereg tartalékos állományában maradt, és ezredesként vonult végül nyugdíjba.

Az Easy század történetét Stephen Ambrose írta meg a Band of Brothers című, 1992-ben megjelent könyvében, amelyből Tom Hanks és Steven Spielberg készített HBO-minisorozatot. Shames szerepét Joseph May brit színész játszotta. Edward Shames temetését vasárnap reggel tartották a norfolki Forest Lawn temetőben. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek