Darvas István: „Kötelesek vagyunk emlékezni rád és az emléked kötelez”

2019. Október 10. / 14:20


Darvas István: „Kötelesek vagyunk emlékezni rád és az emléked kötelez”

Nem „csak” a felkészültségével, kimagasló pedagógiai munkájával vívta ki szeretetünket, tiszteletünket, hanem a belőle áradó kedvességgel és nyugalommal is – hangzott el Kármán György (1933-2008) tanszékvezető, orgonaművész emléktáblájának fölavatásán az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetemen (OR-ZSE).


Az idei tanévben új tanterembe költözött az OR-ZSE kántorképzése, ebből az alkalomból ünnepélyes keretek között avatták föl  a liturgika szak és zsidó kántor szakirányú továbbképzés megalapítójának, Kármán György tanszékvezetőnek és orgonaművésznek az emléktábláját egykori kollégái és tanítványai. 

A megemlékezést Fekete László főkántor, a zsidó kántor szakirányú továbbképzés szakfelelőse nyitotta meg szólójával. Az OR-ZSE tanzsinagógájának (Bét Jehuda) főrabbija, Darvas István ezekkel a gondolatokkal emlékezett:

– „Kiment Jákob Beér-Sevából és elment Háránba”. A Tóra már korábban tudatta, hogy az ősatya elhagyta Beer Seva városát, esetleg itt elég lett volna úticélját megjelölni. Rási kommentárja szerint az ismétléssel azt akarja tanítani a tórai szöveg, hogy amikor az igaz ember távozik a városból, akkor az adott hely fénye, spirituális szintje jelentősen csökken. Nem csak ősatyák és városok esetében igaz ez, hiszen amióta Kármán Gyuri bácsi nincs közöttünk, azóta folyamatosan érezzük a hiányát és egyre jobban látjuk, hogy jelenléte beragyogta az intézményt. Nem „csak” a felkészültségével, kimagasló pedagógiai munkájával vívta ki szeretetünket, tiszteletünket, hanem a belőle áradó kedvességgel és nyugalommal is. Nem lehetett olyan rossz napja, hogy valami kedveset ne mondjon, ha összefutottunk vele a folyosón, mindenkihez volt egy barátságos szava. Gyuri bácsi, kötelesek vagyunk emlékezni rád és az emléked kötelez, hogy olyan légkört alakítsunk ki az egyetemen és a zsinagógában, amilyen körülötted volt, mert csak így tudjuk a gyakorlatba átültetni a sokszor elmondott mondatot: fakadjon emlékéből áldás!

kármán3.jpgFotók: Földi Bence (OR-ZSE)

A megemlékezést a Bét Jehuda zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel zárta Carlebach Eszo Énaj zsoltárával. Az emléktáblát Székelyhidi Hajnal megbízott tanszékvezető leplezte le. 

A résztvevők ezután kötetlen beszélgetésen emlékeztek Kármán Györgyre, akinek családját húga, Kármán Julika képviselte.

(Forrás: OR-ZSE)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Szerdócz Ervin főrabbi: A hamis önkép elvakítja az embert
Zsidó világ
Fokozatosan nyitnak a zsinagógák Budapesten

Kommentek