Csendes megemlékezés az embermentő Tóth Potya István tiszteletére

2024. Május 15. / 12:21


Csendes megemlékezés az embermentő Tóth Potya István tiszteletére

A Mazsike a holokauszt 80. évfordulójának és a párizsi olimpiának az évében csendes megemlékezéseket szervez a vészkorszakban meggyilkolt sportolók botlatóköveinél. Első alkalommal Tóth Potya Istvánra, a Ferencváros legendás játékos-edzőjére emlékeznek május 17-én, ezen a héten pénteken 14 órától a zuglói Telepes utca 8. szám előtt.

Tóth Potya István (1891-1945) a vészkorszakban üldözöttek sokaságát bújtatva több száz zsidót mentett meg a haláltól, ő maga azonban nem élte túl a világégést: a nemzetközi hírű edzőt 1944 végén elfogták, felelősségre vonták az üldözöttek megmentése miatt, és 1945 elején a nyilasok kivégezték.

Három évvel ezelőtt az ő neve is felkerült a budapesti Dohány utcai zsinagóga udvarán, a  Wallenberg emlékparkban található  márványtáblára, amelyen azoknak az emlékét örökítik meg, akik a vészkorszakban zsidó életeket mentettek. 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a holokauszt 80. évfordulója és az idei párizsi olimpia alkalmából a vészkorszakban megölt sportolók emléke előtt tiszteleg az áldozatok botlatóköveinél.

Mivel idén lett bajnok a Ferencváros futballcsapata, első alkalommal az FTC legendás játékos-edzője, Tóth Potya István emlékére tartanak csendes megemlékezést. A rendezvény május 17-én, pénteken délután 2 órakor lesz Budapest XIV. kerületében, a Telepes utcában.

A megemlékezés nyilvános, de regisztrációhoz kötött, az eseményen való részvételt a mazsike@gmail.com címen kell jelezni.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán
2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán