Az ember jóságának titka: Salamon Pál író halálára

2021. Augusztus 25. / 13:27


Az ember jóságának titka: Salamon Pál író halálára

Abból, hogy gyerekként túlélte a holokausztot, azt értette meg, hogy vannak jó emberek, pedig a létezésüket látszólag semmi sem indokolja. Írói élete azzal telt, hogy megpróbálta kideríteni, kik és hogyan válnak mégis, mindennek ellenére, jó emberré. Jó embert keresett – és talált – maga körül és a munkáiban, nem értette meg végül, de megmutatta őket.

Volt, aki elveszítette a hitét, többen, a legfontosabb írók, költők közül megkapták a hit adományát. A világ, persze, irtózatos, az látnivaló, de vannak benne, váratlanul fellobbanó, egészen soha nem kihúnyó fényforrások, nem lehet tudni, hol villannak majd fel újra jelzéseik. És ez, ők az igazán érdekesek.

Salamon Pál először az édesapját tapasztalta jó emberként, aztán azokat, akik egy-két percen vagy héten át segítettek neki életben maradni 1944-ben és ’45-ben. A szörnyű világot a Jóisten telerakta kisebb és nagyobb hatalmú őrangyalaival, akik a túlélés vékonyka esélye mellett elsősorban a reményt jelentik.

Hitt kicsit a világ végső világi megválthatóságában, ez csalódásnak bizonyult, a pártból kilépett, elhagyta az országot, figyelt és küszködött, készült. Próbálkozott ezzel-azzal a létező szocializmus után is, de tételes vallásban, üdvtanban, mozgalomban helyet nem talált, nyugalmat nem lelt, csak papot. A nyugalmat nem is kereste nagyon bejárva a földet, szerelmes természetű emberként, a jó emberek levezethetetlen jóságának titkát kereste egyre, hogy lebuktathassa őket, hogy megírhassa. Isten rejtett nyomait kutatta a holokauszt utáni világban és még a kissé naiv derűjét sem veszítette el, igen, kissé naiv volt még fontos íróként is, szerencsére. Aki minden naivitását elveszíti, érdektelen, kiszámítható cinikus lesz.

Már a hatvanat bőven betöltve írta meg A Sorel házat, a fontos regényeit, amelyeket sokan szerettek, sokat dicsértek bel -és külföldön egyaránt, bár konszenzus soha nem övezte, hazai hivatalos, irodalmári elismerés nem sok jutott neki. Csak szeretet és úgyis ez érdekelte, ha volt is, mint mindannyiunkban, benne is hiúság. Ő is azok közé a magyarok közé tartozott, akik hazára leltek Izraelben, végül mégsem tudtak a szülőhazájuk és az anyanyelvük nélkül élni.

Amikor tavaly, talán utoljára, 90 éves korában, interjút készített a honlapunk vele, bölcs öregember módjára újra gyerek volt, naivitása teljes fényében ragyogott újra. Lemondott a világ jövőjéről, „Baj van, Uram, nagy baj” címen írt regényt, de az Újlipótvárosi belső kertben, „Brazíliában”, ahogy ő nevezte, egy 4-5 éves kislánnyal beszélte meg a világ dolgait, továbbra is az eredendő jóságot kereste. Igazából nem mondott le semmiről. Kereste a jövőt, nem találta, de megérkezett a végtelen jelenbe. Ráért. És várt, mert már csak félig-meddig tartozott ide. Sokan voltak akkor odaát azok közül, akik fontosak voltak neki, Salamon Edit, a Zsidó Egyetem szociális munkás szakának egyik alapítója, társa ment el mellőle utoljára. Nem sürgette, de nem félte már igazán, hogy az Örökkévaló, akivel 1944 Budapestjén ismerkedett meg, 75 évvel első találkozásuk után, magához vegye.

„Az a baj szerintem, hogy az ember nem tud együttműködni a Teremtővel. Azért nem, mert nem képes nyugodt, derűs lélekkel elviselni, hogy halandó. Nem tanultunk meg együttélni a halandóság tudatával. Az ember mindent kitalál, hogy ez elől elmeneküljön, felülkerekedni a másikon, uralni, legyőzni, hogy ne kelljen szembesülnie saját végességével, azzal, hogy a halált nem győzheti le. Ha továbbra is képtelen lesz tudomásul venni a helyzetét, távoznia kell a földről. De nem akarom megtagadni tőlünk az együttérzést. Élni csodálatos, meg is szokjuk valahogy egy idő után, nehéz abbahagyni…  Igen, félek a haláltól, mint mindenki, de nem hagyom, hogy megfélemlítsen. A halál van, adottság, de én igyekszem nem vele, hanem a szüntelen keletkezéssel, az alkotás örömével, a teremtéssel foglalkozni”, így búcsúzott ezen a felületen a világtól.

Eleven marad, áldássá válik emléke. Áldott az Igaz Bíró.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek