110 éve hunyt el Pulitzer József, világszerte ismertebb nevén Joseph Pulitzer

2021. Október 30. / 21:42


110 éve hunyt el Pulitzer József, világszerte ismertebb nevén Joseph Pulitzer

„Minden újságíró új remény és minden szerkesztő újabb csalódás” – száztíz éve, 1911. október 29-én hunyt el Pulitzer József ismertebb nevén Joseph Pulitzer magyar születésű amerikai sajtómágnás, az újságíróknak adható legrangosabb szakmai kitüntetés, a Pulitzer-díj alapítója.

Volt katona az amerikai polgárháborúban, volt hajléktalan is átmenetileg, volt botrányújságok tulajdonosa, a korrupció elleni harc bajnoka és az amerikai újságírás történetének megkerülhetetlen figurája a makói zsidó családból indult Joseph Pulitzer, Pulitzer József.

A család már Pulitzer kora gyerekkorában elköltözik Makóról Pestre, ahol a tehetős kereskedő édesapa mindent megtesz fia taníttatásáért. Miután ő meghal, a család gyorsan elszegényedik, József pedig 17 évesen elindul a polgárháború által dúlt Egyesült Államokba, ahol katonaként szolgál a polgárháborúban.

Utána sok mindennel próbálkozik, de a fizikai munkához nincs kitartása és túlzottan öntudatos ahhoz, hogy hagyjon magának parancsolgatni, így sűrűn változtat munkahelyet, egy időben a hajléktalanság küszöbére kerül.

Váratlan szerencsével helyezkedik el annál a lapnál riporterként, amelyben első cikkét közölte, és amelynek később a tulajdonosa lesz.

Harmincéves korára tehetős emberré válik, ekkortájt veszi meg a New York World-öt, egy nem túl nagy példányszámú lapot, amellyel csodát művel: az általa bevezetett szenzációhajhász stílus, a kisemberek érdekeit védő populizmus meghatványozza az újság olvasótáborát: ez a hangvétel, túlzásai ellenére, az amerikai demokratikus nyilvánosság ethoszának is fontos részévé vált, a tényfeltáró újságírás egyik fontos műhelyévé. Ugyanakkor színes képregényt is a New York World közölt először. Theodore Roosevelt elnök is perelte a lapot, de sikertelenül. 

Hatalmas munkatempója gyorsan roncsolta Pulitzer amúgy is gyenge egészségét, 1911-ben, hatvannégy éves korában meghalt. Magyarságát soha nem tagadta meg, egyszer haza is látogatott. Ő volt az amerikai Kongresszus első magyar származású tagja nevét emléktábla őrzi a New York jelképének számító Szabadság-szobor alján: az ő kezdeményezésére indult sikeres gyűjtés a talapzat költségeinek fedezésére. Hatalmas vagyonának nagy részét is jótékonysági célokra adományozta.

Az ő felajánlásából alakulhatott meg a Columbia Egyetem híres újságíró-iskolája és az általuk kiadott Pulitzer-díj a halála után. A díj, amelyet immár nem csak újságírók, de művészek is megkapnak. 

Az amerikai újságírók legnagyobb és legirigyeltebb kitüntetéseit, a Pulitzer-díjakat 1917-ben adták át első alkalommal. 

Pulitzer állítólag egy ízben, arra a kérdésre, hogy miért kedves a legzöldfülűbb újságíróval is, miközben a szerkesztőkkel kíméletlen, azt felelte, hogy „Minden újságíró új remény és minden szerkesztő újabb csalódás”.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Izraeli focisiker az U19-es EB-n!
2022. Június 29. / 21:22

Izraeli focisiker az U19-es EB-n!

Hírek, lapszemle
A hatalom a Szochnut feloszlatását követeli Oroszországban