Neonácik újra akcióban: Horogkereszt a Frankel Leó úti zsinagógán

2022. Augusztus 14. / 10:57


Neonácik újra akcióban: Horogkereszt a Frankel Leó úti zsinagógán

– A budai Frankel Leó úti zsinagóga falára valaki(k) horogkeresztet festettek, valamint korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel – írta ma Őrsi Gergely, a főváros második kerületének polgármestere a Facebook-oldalán. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét (Mazsihisz) súlyos aggodalommal tölti el, hogy az elmúlt időszakban megszaporodtak az antiszemita incidensek Magyarországon. 

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere ma a Facebook-oldalán tette közzé, hogy – idézzük – „augusztus 12-én, pénteken este a Frankel Leó úti zsinagóga falára valaki(k) horogkeresztet festettek, valamint korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel. Az üzenet egyértelmű: a hatmillió ártatlan áldozatot követelő holokauszt után van olyan ember, aki szerint a túlélők és leszármazottaik által látogatott zsinagógának nincs helye Budán". 

299430355_510843144376532_6239501464610321497_n.jpgFotó: Őrsi Gergely polgármester Facebook-oldala

A polgármester hozzátette: „a mi válaszunk legalább ilyen egyértelmű. Buda büszke arra, hogy nálunk él Közép-Európa egyik legnagyobb, virágzó zsidó közössége, akik békében és biztonságban élhetnek itt. Aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad. Az ilyen, a történelem szemétdombjára való eszméket hirdető embereknek nincs helye köztünk".

Őrsi Gergely ezt írja: „a környéken rövid idő alatt ez már a második gyűlöletkeltő megnyilvánulás. Amikor észleltünk a közeli Zsigmond téren egy melegellenes firkát, fél órán belül eltávolítottuk és feljelentést tettünk. Most is azonnal lefestjük a horogkeresztet. A II. kerületi önkormányzat ebben az esetben is minden segítséget megad a Budai Zsidó Hitközségnek és a rendőrségnek. Itt, Budán mindenki számíthat a teljes közösség szolidaritására, akit vallása, származása, szexuális identitása miatt támadnak".

A Mazsihisz aggodalommal figyeli, hogy Budapesten és az országban az utóbbi időben kezdenek megszaporodni az antiszemite incidensek. Mint korábban beszámoltunk róla: július végén a főváros több pontján is olyan plakátok jelentek meg a Mazsihisz logójával, amelyeken a „Csak két faj van, zsidó és gój” felirat szerepelt. A Mazsihisz az uszító plakátok tartalmától elhatárolódott és megtette a szükséges jogi lépéseket a provokatív plakátok eltávolítása, valamint a készítőik megtalálása érdekében.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről
2024. Július 12. / 10:19

Jonathan Sacks rabbi a hit erejéről