Mai születésnapos: Uri Geller, a 70 éves magyar zsidó trükkmester

2016. December 20. / 19:56


Mai születésnapos: Uri Geller, a 70 éves magyar zsidó trükkmester

Ő az a bűvész, aki talán a legjobban menedzseli magát a világon azzal, hogy úgy csinál, mintha nem egyszerűen ügyes volna, de „földöntúli” képességekkel rendelkezne. Még a leleplezői is csak az ő hírnevét öregbítik.


A showman zseniális magánszámainak része a „földönkívüliek” emlegetése is, akiktől kanálhajlító szupererejét is kapta. Nemrég, elegáns meghajlás után, be is vallotta, hogy csak játék volt az egész.

Tel Avivban született 1946-ban, nem sokkal Izrael megalakulása előtt. Magyar eredetű édesapja, Gellér Izsák katona volt a későbbi izraeli hadseregben, anyukája, Margaret Freud Sigmund Freud távoli rokona volt – legalábbis Uri Geller szerint.

Kisgyerek volt, amikor a szülei elváltak és anyukája egy másik magyar férfi oldalán Ciprusra költözött, Geller itt végezte a középiskolát egy darabig. Aztán viszont természetesen hazaszaladt katonáskodni, harcolt és meg is sérült a Hatnapos Háborúban. Miután leszerelt, modellkedett kicsit és megpróbálkozott a bűvészettel is éjjeli lokálokban és úgy tűnt, hogy szeretik az emberek, amit csinál. Jöttek a színházak, egyetemek, katonai támaszpontok, aztán, a ’70-es években a világhír: Európa és Amerika. Ekkoriban ismerte meg a világ a mesét a mágikus képességekről, amelyeket öt éves korában ismert fel magán: pusztán elméje erejével leállt órákat tudott újraindítani és – a fő műsorszám – kanalakat görbített meg sorra. A ’70-es években két parapszichológiai jelenségekkel foglalkozó kutató is úgy vélte, hogy eddig ismeretlen képességek birtokában van, ez az „igazolás” sem tett rosszat a karrierjének. Azzal is szeretett dicsekedni, hogy a CIA-nek és a Moszadnak dolgozott.

Néha úgy tűnt, mintha lebuktatták volna, hogy csak egy különlegesen ügyes bűvész, semmi több, de ő nem zavartatta magát: mesélt tovább, imidzset épített, kanalat hajlított, szerepelt és szorgalmasan kereste a dollármilliókat.

Majdnem tíz éve már, hogy bevallotta végre: szó sincs természetfelettiről, földönkívüliekről, parajelenségekről. Egy szórakoztatóipari szakmunkásról van szó, aki fel akarta dobni kicsit a showját és ez egészen váratlanul jól sikerült neki.

Hogy ízléses vicc volt-e vagy sem, mindenki döntse el maga. Mentsége lehet, hogy bűvésznek igazán nagyszerű és egy bűvésznek a szemfényvesztés munkaeszköze.

És most már valószínűleg azt sem tudjuk meg soha, hogy vajon tényleg rokona volt-e a 70 éves Uri Geller anyukája Sigmund Freudnak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek