Kész a nagykállói ortodox zarándokház

2021. Június 30. / 14:12


Kész a nagykállói ortodox zarándokház

A mintegy 164 millió forintos beruházás során a nagykállói régi zsidó temető szomszédságában ortodox zarándokházat alakítottak ki, amely rendezvényteremmel és interaktív kiállítótérrel várja az idelátogatókat. A mai átadáson Markovics Zsolt miskolci főrabbi helyezte föl a mezüzét az épületre. A beruházás a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című program keretében valósult meg.

Nagykállón a Nagybalkányi úti régi zsidó temető a mai napig a haszid zsidók zarándokhelye, ugyanis itt található a magyarországi haszidizmus atyjának, Taub Izsák Ezékie csodarabbinak a sírja. A település szellemi örökségének megőrzését, valamint megfelelő turisztikai infrastruktúra kiépítését célzó fejlesztés során egy modern kiállítás-technikai eszközökkel felszerelt kiállítótérrel, rendezvényteremmel, valamint információs pulttal ellátott zarándokház került kialakításra. Nagykálló, a Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon zarándokút negyedik állomása, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogy kit nevezünk csodarabbinak, kik válnak azzá, és milyen örökséget hagynak maguk után.

„Az öt helyszínből álló projekt nagykállói megvalósításával hozzájárul ahhoz, hogy az ideérkező zarándokokat méltó körülmények között lehessen fogadni. A történetírás szerint a nagykállói rebbe nem csak a csodatevéseiről, hanem az énekeiről is elhíresült. A „Szól a kakas már” című dalt szerte a világon éneklink” – mondta el az új épület átadásán dr. Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója.

zarándokút-1.jpg

„Nagy előrelépés, hogy a Kormány segítségével és a zsidó közösség akaratából sikerült egy látogatóközpontot megvalósítani, ezzel a túraútvonal egy újabb attrakcióval gazdagodott: a hívők és a nem hívők is megismerhetik a csodarabbi történetét” – mondta köszöntőbeszédében Simon Miklós országgyűlési képviselő.

„A térség zsidó zarándokútvonalainak ápolása olyan fontos tevekénység, ami elismerést érdemel. A gazdag örökség éppúgy közös, mint a fajdalom, amit a közösség elszenvedett” – emelte ki Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke.

A június 30-i átadás során Markovics Zsolt, miskolci főrabbi felhelyezte a mezüzét az elkészült épület ajtajára.

Magyar Zsidó Örökség Útja Kelet-Magyarországon című projektről: Az 1,4 milliárd forintos EU-s forrásból megvalósuló beruházásból olyan hosszú távon is fenntartható idegenforgalmi szolgáltatások létrehozása a cél, amelyek megőrzik és bemutatják az észak-keleti régió zsidóságának háború előtti kulturális, vallási és történelmi örökségét. A pályázók szándéka az volt, hogy a szolgáltatások kialakítása és üzemeltetése növelje a környék idegenforgalmát, munkahelyet biztosítson az itt élők számára, tehát hozzájáruljon a térség társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A zarándokútvonal helyszínei: Miskolc, Makó, Nagykálló, Nyírtass és Sátoraljaújhely.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek