Katarina von Schnurbeinnel tárgyalt a Mazsihisz elnöke

2024. Február 09. / 09:45


Katarina von Schnurbeinnel tárgyalt a Mazsihisz elnöke

A héten Budapesten járt Katarina von Schnurbein, az Európai Bizottság (EB) antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős koordinátora, aki megbeszélést folytatott dr. Grósz Andorral, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A legfőbb téma az a hármas együttműködés volt, amely az unió főbb testületei, a magyar kormány és a Mazsihisz között valósulhat meg a magyar EU-elnökség ideje alatt.

Az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel és a zsidó élet támogatására kialakított uniós stratégiával foglalkozó munkacsoportjának vezetője, Katarina von Schnurbein egynapos hivatalos látogatásra érkezett a magyar fővárosba, ahol megbeszélést folytatott dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnökkel.

A találkozón – amelyen jelen volt Ligeti András, a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) közösségi ügyekért felelős igazgatója is – a koordinátor és a Szövetség elnöke áttekintették a magyar zsidóság aktuális ügyeit, ezen belül Katarina von Schnurbein élénken érdeklődött a neológ közösség helyzete iránt. Szóba kerültek a Mazsihisz és a magyar kormány közötti kapcsolat eredményei, valamint az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti stratégiájának kérdései. 

A megbeszélésen hangsúlyosan érintették az idén esedékes magyar EU-elnökség témáját, s ezen belül azt, hogy a magyar EU-elnökség ideje alatt milyen hármas együttműködés alakítható ki az unió főbb testületei, a magyar kormány és a Mazsihisz között. 

Dr. Grósz Andor a múlt hónapban Brüsszelben is lebonyolított egy találkozót a munkacsoport vezetőjével, erről ebben a cikkünkben számoltunk be.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Nyári kaland a Bálint Házban amerikai fiatalokkal
Megemlékezések
Ma 140 éve született Szép Ernő 
2024. Június 30. / 09:01

Ma 140 éve született Szép Ernő