Heisler András: Köszönjük a szegedi hazafiak kiállását!

2022. Augusztus 14. / 19:36


Heisler András: Köszönjük a szegedi hazafiak kiállását!

Mint korábban beszámoltunk róla: a nemrégiben lezajlott  MTK Szeged  labdarúgó-mérkőzésen olyan antiszemita gyűlölködés volt tapasztalható, ami mellett nem lehetett szó nélkül elmenni. Sokan kiálltak az uszító hangok ellen, a szegedi helyi társadalom kiállását Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) most nyílt levélben köszöni meg. Az alábbiakban a Mazsihisz-elnök levelét közöljük. 

Ami nemrég történt az MTK elleni meccsen, amikor a szegedi futballcsapat szurkolói elkezdtek zsidózni, még nem lehetett tudni, hogy egy biztató folyamat elindulása előtt állunk, s ez a folyamat abban az egységben nyilvánul majd meg, amelyet Szeged városának polgárai tanúsítottak az eset után.

Aki a honfitársait pusztán származásuk miatt akarja kitagadni a magyar nemzet közösségéből, az nemcsak embertelen gyűlöletet kelt, de még hazafiatlan is! Hiszen nemzetellenes az a felfogás, amely a nemzeti közösség megcsonkítására törekszik mások kizárása révén.

A magyar társadalom most fellépett a magyarellenes megnyilvánulással szemben. Köszönjük a tiltakozásban részt vevő szegedi sportegyesületeknek, a sportolóknak és a szurkolóknak, akik példás egységben megtették mindezt, hiszen ők is érzékelték: a tettesek nemcsak a zsidóságot, de Szeged sportszerető közvéleményét is durván megsértették.

A civil társadalom – a sportegyesületektől az egyházakig és tovább – olyan erő lehet, amely segít elszigetelni a rasszizmust, a nemzetellenesség egyik legvisszataszítóbb formáját. Szeged kiállt a sokféleségében egységes magyar nép és hazánk védelmében, a sportegyesületeknek helyén volt a szívük. Az egyházak még bizonyára elemzik a helyzetet.

Hálasan köszönjük, Szeged!

Heisler András
a Mazsihisz elnöke

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek