Folyamatosan zajlik a vidéki zsidó temetőink rendbetétele

2021. Szeptember 10. / 10:28


Folyamatosan zajlik a vidéki zsidó temetőink rendbetétele

Szerző: Kácsor Zsolt

A helyreállítási munkára alkalmas nyári jó időt kihasználva az elmúlt hetekben számos vidéki zsidó temető kitisztítása és helyreállítása megtörtént – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője. Októberben, a nagy őszi ünnepek után újabb helyszíneken folytatódik a munka.


Az elmúlt hetekben megtörtént a dunapataji temető rendbetétele és kitiszítása, a kalocsai ortodox temető törött, eldőlt és megdőlt síremlékeinek rendbetétele, befejeződtek az ócsai, a gyulai és a mélykúti zsidó temető munkálatai is – tudtuk meg Tamás Pétertől, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetőjétől. 

Battonyacsempe-tile.jpgBattonya

A munka volumenét jelzi, hogy csak az ócsai temetőben összesen 55 darab sírkövet kellett helyreállítani.

Dunapatajcsempe2-tile.jpgDunapataj

A csoportvezető hozzátette: a sírkövek helyreállítása előtt természetesen szükséges a temetők megtisztítása az elburjánzott növényektől. Legutóbb  a füzesgyarmati temetőt tiszították meg annak érdekében, hogy októberben, az ünnepek után Füzesgyarmaton is elkezdőhessék egy komolyabb síremlék-rendbetétel. 

Gyula2csempe-tile.jpgGyula

A közelebbi tervek között szerepel a füzesgyarmati temetőn kívül a felsőszentiváni, kunmadarasi és szabadszállási zsidó temetők rendbetétele is.

Mélykútcsempe1-tile.jpgMélykút

Tamás Péter elmondta: a síremlékek helyreállítását olyan tapasztalt szakemberek végzik, mint Csapi István, Finta Imre és Müller Zoltán

(Címlapkép: a rendbehozott kalocsai zsidó temető) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek