Zsoltárok és jiddis dalok a Gryllus testvérektől

2020. Augusztus 25. / 08:18


Zsoltárok és jiddis dalok a Gryllus testvérektől

Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos ad ingyenes koncertet a Zsoltárfesztivál keretében a kőbányai Kőrösi Kulturális Központban (korábbi nevén: a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban) ezen a héten vasárnap délután 6 órától. A Zsoltárfesztivál célja, hogy a zene vallásközi közösségének közegében idézze fel a zsoltárok szavát kelet és nyugat egyházi zenéjét egyszerre bemutatva.


Dávid király 150 zsoltára egyaránt jelen van a zsidó és a keresztény liturgikus életben, ezt imádkozza a keleti és nyugati kereszténység is. Az évszázadok során a biblikus örökség, a zsoltárok ihletése a lassan világivá is váló nyugati kultúra minden szegletét átjárta a reneszánsztól a 20. századi modernitásig, Monteverditől Sztravinszkijen át a blues- és a rockzenéig. 

„Nyisd meg ajkamat, Uram, és dicséretedet hirdeti szám" – ezt a fohászt mondják a zsidó hívek a naponta háromszor elmondott főima előtt, és ez a zsoltársor hangzik fel minden reggel a katolikus zsolozsma első imaórája előtt is. Az augusztus 30-tól szeptember 7-ig tartó Zsoltárfesztivál célja, hogy a zene vallásközi közegében idézze fel a zsoltárok szavát kelet és nyugat egyházi zenéjét egyszerre bemutatva.

A Zsoltárfesztivált a Gryllus testvérek koncertje nyitja meg a Kőrösi Kulturális Központban (1105 Budapest, Szent László tér 7-14.) ezen a héten vasárnap délután 6 órától.  A Zsoltárok és jiddis dalok című előadásban elhangzanak különböző felfolgozások is Sumonyi Zoltán versei alapján, Gryllus Dániel dallamaival. 

Figyelem, belépés csak regisztrációval lehetséges! További részletekért ide kattintsanak. 

FORRÁS: ZSOLTARFESZTIVAL.HU

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek