Ma 60 éve indult világhódító útjára a Hegedűs a háztetőn

2024. Szeptember 22. / 09:10


Ma 60 éve indult világhódító útjára a Hegedűs a háztetőn

A New York-i Broadway egyik színházában éppen hatvan éve, 1964. szeptember 22-én mutatták be a Hegedűs a háztetőn című musicalt, amelyet Sólem Aléchem: Tevje, a tejesember című novelláskötete alapján Jerry Bock zeneszerző, valamint Sheldon Harnick és Joseph Stein szövegíró alkalmazott színpadra. Sokat köszönhetünk ennek a darabnak, hiszen a musical az anatevkai zsidó közösséget lélekemelő, nagy szeretettel ábrázolja. 

Össze sem lehet számolni, hogy az 1964. szeptember 22-i ősbemutató óta hol és hányszor vitték színpadra Tevje és a többiek történetét. Nálunk Bessenyei Ferenc híresült el a tejesember szerepében (a darabot 1973-ban mutatták be Magyarországon), de biztosak lehetünk benne, hogy ebben az évszázadban is lesznek még Tevjék a magyar musical-színpadokon.

Még szerencse, hogy az 1960-as években oly népszerűek lettek a musicalek és rockoperák, hiszen így több olyan bibliai történet eljutott a közönséghez, amely másképp nem talált volna utat – ilyen volt József és testvéreinek története is.

Ha a mai Ukrajnában született, jiddis nyelven alkotó Sólem Aléchem (1859-1916) tudta volna, hogy a Tevje nevű hőse ilyen világkarriert fut be, talán hagyta volna a csudába a többi negyven könyvet, ami a tolla alatt megszületett. Merthogy igen, Sólem Aléchem elképesztően sokat írt, de az emberek többségének az ő neve hallatán kizárólag a háztetőn muzsikáló hegedűs ugrik be.

De ez nem baj, örüljünk neki, hogy Kelet-Európától földrajzilag és kulturálisan is oly messze lévő Broadway föltette a térképre a sohasem létezett Anatevkát. Ami most már, hatvan év elteltével, nagyon is létezik – méghozzá a szívünkben.

Illusztráció: Tevje szobra az izraeli Netanja városában. Fotó: Avishai Teicher

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az iskola szerepéről a világban
Hírek, lapszemle
444: A székely zsidók drámája a víz alatti faluban