Gregor Bernadett: Dúdolják velem közösen Karády Katalin dalait

2024. Június 10. / 16:46


Gregor Bernadett: Dúdolják velem közösen Karády Katalin dalait

Gregor Bernadettel készítettünk rövid interjút a közelgő előadásról, amit a Bethlen téri zsinagógában tekinthetnek meg 2024. június 16-án, vasárnap este 7 órakor.  Zongorán közreműködik: Hegedűs Szabolcs. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

INGYENES REGISZTRÁCIÓ

Gregor Bernadett művésznő már tinédzserként szeretett rajongással fordult Karády Katalin lenyűgöző alakja felé.  A Végzet asszonyának el nem halványuló emlékét ezen a különleges esten kívánja feleleveníteni, saját stílusában, egyedi művészetén keresztül tolmácsolva Karády örökzöld dalait.

Másabb lesz-e a mostani előadás, mint az eddigiek?

Mivel az előadásra a Holokauszt 80 emlékév keretében kerül sor, így a dalok közti összekötő szövegeket az alkalomhoz illően tudom alakítani. Ezzel is megemlékezünk Karády szerepvállalásáról, aki 2004-ben, posztumusz kapta meg a Világ Igazainak járó kitüntetést az embermentő cselekedeteiért. Az előadáson erről az időszakról kiemelten esik majd szó.

Karády Katalin nem csupán az életét körüllengő titkokkal válik vonzóvá még a ma embere számára is. A róla köztudott tények is egy nagyon érzékeny, sokoldalú, humánus és szomorú sorsú személyt festenek elénk, akivel könnyű azonosulni. Azt gondolom, ha az embert elsőre az a csodás, búgó hang is fogja meg, Karádyban a „Végzett asszonyánál” sokkal több rejlik. Ön szerint miért tudnak még ma is elvarázsolni minket a dalai?

INGYENES REGISZTRÁCIÓ A KÉPRE KATTINTVAINGYENES REGISZTRÁCIÓ A KÉPRE KATTINTVA

Azt gondolom, hogy ezek nagyon jó dalok. Mind a dallamvilág, mind a szöveg színtiszta költészet. Ami igazán különlegessé tette őket, az pedig Karády személyisége. Sokan elénekeltük már ezeket a számokat, mégis azt mondjuk, hogy ezek Karády-dalok. Nem ő írta őket, mégis hozzá társítjuk, annyira az ő személyéhez kapcsolódnak. Az ő korosztályában is voltak kitűnő énekesek, mára azonban sokan a feledés homályába vesztek, míg Karádyról elmondható, hogy egy olyan karizmatikus személyiség, aki még a mai világban is hiteles és megkerülhetetlen.

Az előadás során felcsendülő számok közül van olyan, ami különleges az Ön számára, amelyik a legközelebb áll a szívéhez?

Mindegyiket szeretem, de talán kiemelkedik közülük a Hamvadó cigarettavég, ami a műsorban meghatározó helyet foglal el. Más értelmet kap azáltal, ahol elhelyezkedik a dallistán, a letartóztatásáig lezajló életének esszenciájává válik ez a szám.  Ezen kívül még a Valahol Oroszországban és a Honvágy című dalát emelném ki, mint személyes kedvenceimet.

Van üzenete a közönség számára, akik eljönnek június 16-án?

Annyit üzennék azoknak, akik eljönnek, hogy dúdolják velem a dalokat, hiszen mind ismerjük őket! Legyen ez egy időutazás az elmúlt századba, emlékezés Karády életére. A mai kor számára is, amikor egyfajta értékválságot élünk át, üzenet lehet az a kitartó munka, ami által Karády Katalin tehetségének és szorgalmának köszönhetően a kulturális paletta kiemelkedő alakjává válhatott, örök példaképpé. 

Zucker-Kertész Lilla

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
„A felejtés nem megengedett, a megbocsátás nem opció”
Zsidó világ
De mi is az az ómerszámlálás? – elmagyarázzuk!