Ellenséged vesztének ne örülj!

2020. Szeptember 23. / 16:01


Ellenséged vesztének ne örülj!

Szerző: Kácsor Zsolt

Izgalmas és szellemes művekkel reflektáltak kortárs magyar képzőművészek arra a bibliai tragédiára, amelynek során az Örökkévaló a zsidóság megmentése érdekében saját teremtményeit pusztította el. Szabad-e örülni ellenségeink vesztének? Ezt a kérdést járja körül a budapesti 2B Galéria e héten megnyílt tárlata. Videó.


Idén tavasszal a vírushelyzet miatt sajnos elmaradt a budapesti Ráday utcai 2B Galéria pészach-i csoportos tárlata, de az elkészült művekről nem maradunk le, hiszen a galériában e héttől október 22-ig megtekinthetjük az alkotásokat. 

Böröcz László, a galéria vezetője elmondta: öt éve szerveznek tematikus tárlatokat pészach-ra, idén a Tórából  azt a részt választották, amikor a minden egyiptomi elsőszülöttet sújtó tizedik csapástól megrettenve Fáraó úgy dönt, hogy elengedi országából a zsidókat. Később mégis üldözőbe veszi a menekülőket, az Örökkévaló azonban beavatkozik, megmenti a választott népet és elpusztítja az egyiptomi sereget. Böröcz László hozzátette: habár Mózes és a zsidók hálaéneket zengtek, a Talmud szerint az égi szféra angyalainak az Örökkévaló megtiltotta az ünneplést az emberi teremtmények halála miatt.  Azaz föl lehet tenni a kérdést: vajon az isteni magasságban megjelenő etikai kérdések vonatkozhatnak-e ránk, emberekre is? 

Roskó Gábor képzőművész szerint az ősi zsidó hagyomány a korát meghaladó módon, kifejezetten intelligens kérdést feszeget, amikor arra utal, hogy nem szabad örülni ellenségeink halálának. A festőművésznek a tárlaton kiállított képén egy sáskát láthatunk, amely önfeledten hegedül – s nem vesz tudomást a fölötte lebegő égi hatalom erejéről. Roskó Gábor szerint a bibliai kép többek között azt példázza, hogy minden pillanatban lecsaphat ránk egy olyan erő, amelyre nem számítottunk. Arra a kérdésre, hogy hisz-e egy ilyen végső, igazságtevő akarat létezésében, a művész azt mondta: a valóságnak különböző szintjei, rétegei léteznek, s létezik egy felsőbb szféra, ha úgy akarjuk, s ha az ember megbízik benne, akkor valószínűleg létezik is. 

A TENGER ÉNEKE / הים שירת 
Látogatható 2020. szeptember 21-től 2020. október 22-ig. 

Kiállítók: Böröcz András, Győri Blanka, Hecker Péter, Kicsiny Balázs, Pálhegyi Flóra, Rácmolnár Sándor, Roskó Gábor, Szemző Zsófia, Uri Asaf, Wechter Ákos, Wechter Dénes. 

(Címlapkép: Rácmolnár Sándor: Életmentő pozíciók a vízbefúlt egyiptomiak megmentésére, 2020)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Kardos G. György író halálozási évfordulója
Zsidó világ
Megnyitották a felújított frankfurti zsidó múzeumot
Közélet
Sírkövet rongáltak meg a keceli zsidó temetőben

Kommentek