Lengyelországból kiutasítottak egy svéd neonácit, aki félkatonai kiképzésen akart részt venni

2019. November 07. / 12:51


Lengyelországból kiutasítottak egy svéd neonácit, aki félkatonai kiképzésen akart részt venni

Szerző: Deák Andrea

Lengyelországból azonnali hatállyal kiutasítottak egy büntetett előéletű svéd férfit, az Északi Ellenállási Mozgalom tagját, aki egy félkatonai kiképzésre érkezett oda – közölte csütörtökön a lengyel titkosszolgálati szóvivő.


A svéd állampolgárságú Anton T.-t október 31-én utasították ki, a döntést azonban csak csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Stanislaw Zaryn, a különleges szolgálatokat koordináló miniszter szóvivője a sajtóval közölte: a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) szerint Anton T. komoly veszélyt jelentett Lengyelország nemzetbiztonságára. Ezt a megállapítást megerősítette a titkosszolgálatokat is felügyelő belügyminiszter, Mariusz Kaminski.

A szóvivő elmondta: a kiutasított férfi az Északi Ellenállási Mozgalom tagja. A Svédországon kívül Finnországban, Norvégiában és Dániában is működő szervezet célja, hogy – Zaryn szavai szerint – „forradalmi úton létrehozzák az észak-európai nemzetiszocialista köztársaságot”.

A szóvivő közleménye szerint Anton T.-t a svéd bíróság korábban másfél éves szabadságvesztésre ítélte, amiért részt vett házi készítésű robbanóanyagok felhasználásával egyebek között a göteborgi menekülttábor ellen elkövetett merényletekben.

Lengyelországba Anton T. a közlemény szerint egy félkatonai kiképzésre érkezett. A kiképzés szervezőjéről Zaryn nem számolt be, közölte viszont, hogy a tanfolyam során a svéd férfi ugyanannak a fegyvernek a használatát sajátította volna el, amelyet a szélsőjobboldali Brenton Tarrant idén márciusban az új-zélandi Christchurch két mecseténél használt, az 51 ember életét követelő terrorcselekmény elkövetésekor. Tarrant félautomata fegyverekkel lőtt a muzulmán hívők közé.

Zaryn beszámolója szerint az ABW 2016 óta összesen 14 olyan személy kiutasítását kezdeményezte, akik veszélyt jelenthettek a lengyel belbiztonságra. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek