Ferenc pápa a pozsonyi holokauszt emlékműnél találkozik a zsidó hitközség tagjaival

2021. Július 22. / 21:02


Ferenc pápa a pozsonyi holokauszt emlékműnél találkozik a zsidó hitközség tagjaival

Nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápa szeptemberben Pozsonyba látogat. Kellemes meglepetés a találkozó helyszíne, a pápa ugyanis a Hal téren találkozik a hitközség tagjaival – jelentette ki Richard Duda, a szlovákiai zsidó vallási közösség elnöke.

Nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápa szeptemberben Pozsonyba látogat. A Szentatya szeptember 13-án, hétfőn találkozik a zsidó hitközség tagjaival. Kellemes meglepetés a találkozó helyszíne, a pápa ugyanis a Hal téren (Rybné námestie) találkozik a hitközség tagjaival – mondta a TASR hírügynökségnek Richard Duda, a szlovákiai zsidó vallási közösség elnöke.

„Megtisztelő a helyszínválasztás, mert a város szimbolikus pontján kerül sor a találkozóra. Nem zárt ajtók mögött, egy irodahelyiségben, hanem a Hal téren, aminek komoly jelentősége van számunkra, hiszen itt áll a holokauszt áldozatainak emlékműve” – mondta Duda. A program szerint a fővárosi Hal téren hangzik el a pápai beszéd.

Duda megjegyezte, hogy Szlovákiában még mindig vannak holokauszttúlélők. „Számukra biztosan komoly jelentősége lesz annak, amit Ferenc pápától hallani fognak” – fogalmazott.

Duda elmondta, hogy a zsidó hitközség tagjai örömmel fogadták a hírt, hogy Ferenc pápával találkozhatnak. „Ez az elmúlt évek erőfeszítéseinek eredménye, komoly lépéseket tettünk ugyanis egymás felé, elindult a párbeszéd a katolikus egyház és a zsidóság között, konferenciákat, közös rendezvényeket szerveztünk, könyvet adtunk ki” – mondta. A pápa a Vatikánban a Zsidó Vallási Közösségek Központi Uniójának képviselőivel is találkozott – tette hozzá.

Ferenc pápa szlovákiai látogatása (szeptember 12-15.) során Pozsonyba, Kassára, Eperjesre és Sasvárra látogat. Találkozni fog a három legfőbb közjogi méltósággal, valamint a zsidó és a roma közösségek képviselőivel, Sasváron pápai szentmisét tart.  (tasr)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek