Erdő Péter: Kérem a Mindenhatót, hogy adjon vigasztalást a gyászolóknak

2020. November 03. / 14:44


Erdő Péter: Kérem a Mindenhatót, hogy adjon vigasztalást a gyászolóknak

Dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, aki a tegnapi bécsi merénylettel kapcsolatban együttérzését és szolidáris szeretetét nyilvánította ki abban a levélben, amelyet Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) küldött. A hétfő esti merényletben négyen meghaltak, 17-en vannak kórházban, egy támadót lelőttek.

Az alábbiakban Dr. Erdő Péter levelét adjuk közre.

Igen Tisztelt Elnök Úr!
Kedves Barátom!

Értesülve a bécsi gyalázatos merényletről őszinte együttérzésemet és szolidáris szeretetemet fejezem ki. A zsidóság elleni gyilkos támadás szörnyű idők emlékét idézi.

Kérem a Mindenhatót, hogy adjon vigasztalást a gyászolóknak, nekünk pedig erőt, hogy közös munkával mindent megtehessünk azért, hogy az ártatlanok elleni gyilkos erőszak ne kaphasson helyet az emberiség életében.

Tisztelettel és szeretettel:
Dr. Erdő Péter, bíboros, prímás, érsek

//

Az alábbiakban Heisler András válaszlevelét olvashatják.

Tisztelt Bíboros Úr!

Keresztény barátainkhoz hasonlóan aggodalommal és mély fájdalommal figyeljük a tegnap esti bécsi terrortámadásról érkező híreket. Bár a gyilkos akciósorozat részben a zsidó negyedben zajlott, jelen tudásunk szerint nem az ott lévő zsidó intézmények voltak a fő célpontok. A barbár akció kitervelői és végrehajtói a zsidó-keresztény Európa vívmányai ellen intéztek támadást. Éljünk bárhol a kontinensen, hívő emberként ugyanoly fájdalmas, amikor Nizzában, keresztény templomban halálos támadás éri a híveket, mint amikor a bécsi zsidó negyedben történik gyilkos ámokfutás. Ezekben a vészterhes időkben nekünk, egyházi vezetőknek különös felelősségünk van abban, hogy ne üljünk fel a gyilkos provokációknak, viszont minden módon demonstráljuk: akkor is valljuk a szabadság és vallási türelem európai eszményeit, amikor azokat szélsőségesek támadják. Bíboros úrhoz hasonlóan magam és közösségem is mélyen együttérez az áldozatok családjaival és imádkozunk a sérültek mielőbbi teljes felépüléséért. Hinnünk kell a szeretet erejében!

Tisztelettel
Heisler András, Mazsihisz elnök

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Breuer Péter: Harcolnunk kell a maradásért
Közlemények
Tájékoztatás a Rabbitestület határozatairól

Kommentek