A Mazsihisz az izraeli tv-ben

2024. Január 09. / 14:17


A Mazsihisz az izraeli tv-ben

Az izraeli I24 News tévécsatorna január 8-i, esti hírműsorának adott interjút a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) külügyi kabinetjének vezetője, Dóra Bálint. A műsorvetető elsőként arról kérdezte, miért kezdeményezte a legnagyobb, magyar zsidó szervezet az emblematikus, Dohány utcai Herzl Tivadar tér átnevezését Október 7. térre.

Dóra válaszában kitért arra, hogy ezzel az időszakos, két hétre szóló átnevezéssel Budapest és a legnagyobb magyar zsidó szervezet kiáll Izrael, a terror áldozatai és a remélhetőleg még életben maradt túszok mellett. Három hónappal a példátlan támadás után azt látni, hogy az áldozatokkal vállalható szolidaritás helyett a világban az antiszemita és Izrael ellenes megnyilvánulások kaptak lábra. Nem a valódi áldozatokat, hanem a tömeggyilkosságot elkövetőket éltetik sokan, és pontosan ezért kell emlékeztetni az embereket, zsidókat, magyarokat és mindenkit a világon arra, hogy ez nem a zsidók és a palesztinok háborúja, hanem a gonosz és a civilizáció harca, amelynek célja, hogy a gonosz elpusztítsa a demokratikus civilizációt.

A műsorvezető kérdésére, hogy a világban fellángolt antiszemitizmus miként érezteti a hatását Magyarországon, Dóra Bálint válaszában hangsúlyozta, hogy Magyarországon a zéró tolerancia érvényesül az antiszemitizmussal szemben. Ugyanez áll a Hamasz melletti tüntetésekkel és terrorcselekményekkel szemben is. A magyar kormány feladata a zsidó közösségek védelme, és azt tapasztalni, hogy valóban megerősített védelmet kapnak az itt élő zsidók. Budapest védett hely a zsidók számára. A legutóbbi ünnepség is békésen zajlott, semmiféle provokáció nem történt sem a szervezés során sem az esemény közben.

A műsorvezető ezután azt kérdezte, miként tudósított a magyarországi sajtó a terrortámadásról és a következményekről.

Korrekt volt a tájékoztatás -mondta Dóra Bálint. – Mind a támadás részleteiről, mind az azt követő eseményekről a magyarországi sajtó teljes körűen és korrektül beszámolt.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek