Netanjahut csalással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolják

2019. November 21. / 19:06


Netanjahut csalással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolják

Az izraeli igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy Aviháj Mandelblitt főügyész vádat emel Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ellen csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt.  A vádak közül a legsúlyosabb az akár 10 év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.


A tájékoztatás szerint a főügyész nem fogadta el a kormányfő jogi képviselőinek érvelését a pár héttel ezelőtti meghallgatáson, és eredeti szándékának megfelelően vádat emel három különböző ügyben Netanjahu ellen. A vádak közül a legsúlyosabb az akár 10 év szabadságvesztéssel büntethető vesztegetés.

A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat, és korábban kijelentette, hogy nem mond le, akkor sem, ha vádat emelnek ellene. Netanjahu az első, hivatalban lévő izraeli kormányfő, aki ellen vádat emelnek.

A hírre reagálva az ügyvivő kormányfő elfogultsággal vádolta meg a nyomozóhatóságokat, és vizsgálatra szólított fel ellenük. Ártatlanságát hangoztatva Netanjahu piszkos nyomozásról beszélt, a vádemelés bejelentésének időpontját pedig – a kormányalakítási patthelyzetre utalva – politikai indíttatásúnak minősítette. Szerinte a nyomozási folyamatot az ő és az általa vezetett jobboldali kormány megbuktatásának szándéka vezérelte, és ehhez a sajtó is asszisztált.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek