Letartóztatták a 77 éves rabbit, aki tüntetéssel hívta föl a figyelmet a klímaváltozásra

2019. Október 16. / 12:24


Letartóztatták a 77 éves rabbit, aki tüntetéssel hívta föl a figyelmet a klímaváltozásra

Katasztrofális összeomlás előtt állunk, és ha letartóztatás az ára, hogy fel akarom rázni a közvéleményt, akkor igazán megéri, hogy letartóztassanak – mondta Jeffrey Newman, a londoni Finchley Reform Synagogue 77 éves rabbija, aki hétfőn táliszban, a kezében lulávot és etrogot tartva tüntetett a londoni főpolgármesteri hivatal előtt. 


Jeffrey Newman rabbi egyike volt annak a tucatnyi zsidó tüntetőnek, aki az  Extinction Rebellion Movement (szabad fordításban: a kipusztulás ellen lázadó mozgalom) szervezésében a londoni főpolgármesteri hivatal előtti úttesten tüntetett azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, és arra, hogy a politikusoknak tenniük kellene a katasztrófa ellen.

rabbilondon3.jpg

A kipát viselő rabbi táliszban volt, s a kezében – mivel Szukkot van – lulávot és etrogot, az ünnep szertartásos kellékeit tartotta. Helyszíni jelentések szerint zsidó dalokat énekelt, s közölte, hogy a megőrzés (ti. a Föld megőrzése) is micva. A rendőrség felszólította a távozásra, de a rabbi nem volt hajlandó felállni az úttestről. Emiatt a rendőrök elvitték, majd kihallgatták. 

A rabbi az Evening Standard érdeklődésére azt nyilatkozta, hogy az általa vezetett  Finchley Reform Synagogue közösségét előzetesen nem avatta be a tervébe, s ha engedélyt kért volna a közösségétől, vélhetően nem kapta volna meg. Mint mondta, ennél sokkal fontosabb, amit tett, a közössége pedig később majd eldönti, hogy jóváhagyják-e a cselekedetét, vagy sem. Ez utóbbi  miatt már nem kell aggódnia: a zsinagóga a Facebook oldalán biztosította támogatásáról a rabbiját. 

(A Forward.com írása nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek