Különleges építészeti műemlék az ipolysági zsidó temetőben

2022. Június 08. / 17:16


Különleges építészeti műemlék az ipolysági zsidó temetőben

Az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása során a temető falába beépített kohanita kaput és erkélyt fedeztek fel a napokban. A rituális építmény meglétéről csupán az idősebb ipolyságiak némelyike tudott, az egyedi kivitelezésű kohanita kapu és erkély megmentésén helyi önkéntesek és a múzeum munkatársai dolgoznak – írja a szlovákiai magyar nyelvű Felvidék.ma című portál.

– A munkálatok során fedeztük fel a kohanita erkélyt, tudomásom szerint az ilyen kivitelezésű szakrális építmény igen ritka a környékünkön – tájékoztatta a Felvidék.ma portált Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa, a budapesti Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) hallgatója. Mint hozzátette: a tágabb régióban csupán a balassagyarmati és a lévai zsidó temetőben marad fent hasonló építmény.

A műemléket az elmúlt évtizedekben alaposan benőtte a növényzet. A betonból készült talapzaton több tíz centiméteres talajréteg alakult ki, melyen bokrok és facsemeték nőttek. A munkálatok során sikerült kitisztítani az erkély talapzatát, valamint a lépcsőfokokat. Az erkély jellemzően kőanyagból és betonból készült. Az erkély korlátja szintúgy betonból van, két kiszögelésében a korlátot egy-egy oszlop zárta, amelyek az idők során leomlottak. Vélhetően míves kivitelezésű oszlopok voltak, ezt bizonyítja az erkélyen és az építmény közvetlen közelében talált oszlopfedő, csúcsdíszes lapok. A kohantia erkélyen a becslések szerint akár 10-12 személy is elfért.

Az utcáról egy míves kovácsoltvas kapu nyílik a lépcsőkre, amelyet ugyancsak kikezdett az idő vasfoga. A közeljövőben szeretnék helyreállítani a rozsdás kaput.

Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható. 

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Temetőtakarítás Kecskeméten
2024. Május 02. / 15:12

Temetőtakarítás Kecskeméten