Kaposvár 150 emlékzászlót kapott a helyi zsidó hitközség

2024. Január 14. / 09:15


Kaposvár 150 emlékzászlót kapott a helyi zsidó hitközség

A város zászlaját Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke (címlapképünkön) vette át Szita Károly polgármestertől pénteken délután. Róna László a helyi sajtónak elmondta: örülnek, hogy közösségüket is megtisztelte a város, amellyel idén közösen szeretnének megemlékezni a holokauszt 80. évfordulójáról.

A Somogy vármegyei járási székhely 2023-ban ünnepelte történetének egyik legjelentősebb eseményét: a települsést 1873-ban „rendezett tanácsú várossá" nyilvánították, így a tavalyi esztendőt „150 éve város Kaposvár” elnevezéssel ünnepelte a város.

Az emlékév egyik mozzanataként Kaposvár 150 emlékzászlót adtak át különböző szervezeteknek, közösségeknek. A Sonline.hu helyi lap tudósítása szerint a Kaposvári Zsidó Hitközség is emlékzászlóval gazdagodott, amelyet Róna László, a hitközség elnöke vette át Szita Károly  polgármestertől múlt pénteken. 

Róna László a lapnak elmondta: örülnek, hogy közösségüket is megtisztelte a város, amellyel idén közösen szeretnének megemlékezni a holokauszt 80. évfordulójáról. 

Mint kifejtette: az 1881-es népszámlálás idején a kaposvári járásban élők 54,7 százaléka, a kaposváriak 18 százaléka volt zsidó, a holokauszt idején a városban élőknek 10, utána már csak 1 százaléka. 

Tudomásuk szerint jelenleg 61 zsidó él a 60 ezer fős Kaposváron, közülük rendszeresen legfeljebb 15-en járnak a közösségbe.

Címlapkép: Róna László. Fotó: Sonline.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Nyári kaland a Bálint Házban amerikai fiatalokkal
Zsidó világ
Rózsa Péter: A magyar zsidó és a zsidó magyar