Izrael: újabb betonalagutat derítettek föl a gázai határnál

2020. November 20. / 10:57


Izrael: újabb betonalagutat derítettek föl a gázai határnál

Több tucat méterrel a föld felszíne alatt ásott betonalagutat talált az izraeli hadsereg a Gázai övezet és Izrael határánál – jelentette a 12-es kereskedelmi tévé tegnap esti híradója. A csatorna szakértője szerint ez már a huszonegyedik föld alatti támadó járat volt, amelyet a 2015-ös Erős szikla hadművelet óta megtaláltak. Már a múlt hónapban felfedezték, de a hadsereg illetékesei csak csütörtökön hozták nyilvánosságra létét. Mind közül ezt ásatta a legmélyebbre a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet.


Az izraeli hadsereg kifinomult szenzoraival azonosították az Izrael területére behatoló, két kilométer hosszú alagutat, amelynek bemérték mindkét végét, gázai bejáratát Hán-Junisz közelében, illetve tervezett izraeli kijáratát is. 

A szakértő szerint elképzelhető az is, hogy azért építették a közelmúltban, hogy ezzel teszteljék a hatvan kilométeres gázai határ teljes hosszában, mintegy 4,5 milliárd sékeles (körülbelül 450 milliárd forintos) költséggel épülő új kerítést.

Képernyőkép 2020-11-20 105041.png

A legkorszerűbb érzékelőkkel ellátott biztonsági betonkerítés mélyen a föld alá hatol, és hatméteres magasságban elzárja egymástól a Gázai övezetet és a környező izraeli területeket, illetve jelzi az újabb fúráskezdeményeket. 

Jövő év márciusában fejeződik be a több éve tartó izraeli építkezés, amely rendkívül megnehezíti a Hamász stratégiai fegyverének számító, az övezet erőforrásainak jelentős részét felemésztő támadó alagutak építését.


alagutak.jpg

Izrael és a Hamász között három hadművelet és számos kisebb összecsapás zajlott a szélsőséges iszlamista szervezet 2007-es gázai erőszakos hatalomátvétele óta. Egyiptom közvetítésével Izrael tűzszünetet kötött a Hamásszal, amely megígérte az Izrael elleni támadások felfüggesztését cserébe a Katar biztosította pénzsegélyekért.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Hajós Alfréd halálozási évfordulója
Megemlékezések
Ma van Wahl Albert halálozási évfordulója

Kommentek