Hiánypótló kötet a bácskai zsidók meghurcolásáról

2019. November 29. / 11:20


Hiánypótló kötet a bácskai zsidók meghurcolásáról

A Szabadkai Zsidó Hitközségben a héten bemutatták a Deportacija bačkih Jevreja 1944. godine (A csákai zsidók 1994-es kitelepítése) című könyvet, a Vajdasági Levéltár és az újvidéki Danubius Egyesület kiadásában. A könyvet Vladimir Todorović újságíró, Aleksandar Bursać levéltáros és Petar Đurđev történész állították össze, az előszót dr Nebojša Kuzmanović, a Vajdasági Levéltár igazgatója írta, a könyv szerkesztője pedig dr Dragana Bedov, a levéltár munkatársa volt.


A bácskai zsidók 1994-es kitelepítéséről szóló könyv ünnepélyes bemutatójának résztvevőit a Szabadkai Zsidó Hitközség nevében dr. Steinfeld Josua, míg Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Bunford Tivadar nevében, Bogár Viktória, az elnök kabinetfőnöke üdvözölte. Ezt követően a könyvet összeállító szakemberek beszéltek munkájukról.

bácskai.jpg

A bevezető mellett – amely átfogó képet nyújt az itteni zsidók felett 1944 tavaszán elkövetett bűntettekről – a könyv bemutatja a deportált bácskai zsidók névjegyzékét, kiknek többsége az auschwitzi koncentrációs táborban vesztette életét, valamint a Vajdasági Levéltár F. 183 jelzésű fondjában őrzött anyagot, amit a megszállók és az őket segítők vajdaságban elkövetett bűntetteit kivizsgáló bizottság gyűjtött össze. 

A könyv utolsó részét a megszálló haderők bácskai dokumentumai, és 62 túlélő 1945-ben, a táborból való visszatérését követően feljegyzett tanúskodása képezi.

A könyv kiadását Szabadka Város Képviselő-testülete támogatta. 

Forrás: Subotica.info

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek