Hét napos gyász 43 évvel a halálozás után

2019. December 05. / 12:13


Hét napos gyász 43 évvel a halálozás után

A napokban szokatlan hír jelent meg a Haaretz című lapban, amely egy olyan férfi jövő héten esedékes sivájáról (hét napos gyász) tudósított, akit még 1976-ban gyilkoltak meg. Ez az ember nem más, mint a magyar zsidó gyökerű Eduardo Bleier Horovitz, az uruguay-i kommunista párt egykori vezető alakja, akit 1975-ben, 47 éves korában raboltak el. Holttestét csak a közelmúltban találták meg.


A Haaretz héber kiadása adta hírül, hogy jövő héten lesz a szimbolikus sivája Eduardo Bleier Horovitz zsidó fogásznak, uruguay-i kommunista vezetőnek, akit 43 évvel a halála után temettek el. 

Az 1975-ben elrabolt, majd 1976-ban meggyilkolt ellenzéki politikus holttestét évtizedeken át kerestette a családja, mígnem idén a kutatás eredményre jutott: a férfi Izraelben élő családját arról értesítették, hogy egy uruguay-i katonai bázison megtalálták Eduardo Bleier Horovitz csontvázát. Azt állították, hogy a férfit – több más fogvatartottal együtt – azon a bázison kínozták meg, majd megölték.

A csontokból DNS-mintát vettek, ezt összevetették Eduardo Bleier Horovitz lányának DNS-vel, így száz százalékos megerősítést nyert, hogy valóban az 1975-ben elrabolt férfi maradványait lelték föl. A család októberben Uruguayba utazott, ahol gyászszertartást rendeztek az elhunyt tiszteletére, majd maradványait eltemették szülőföldjén. Jövő héten sivát, azaz hét napos gyászt tartanak az emlékére.

(Címlapképünkön: a búcsúztatásra gyülekező tömeg Montevideóban)

(A Haaretz cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Zsidó emlékek nyomában két keréken
2020. Július 08. / 11:01

Zsidó emlékek nyomában két keréken

Oktatás
Milyen lehetőségeid vannak, ha nem vettek fel sehova?
Megemlékezések
Bródy Sándor születésnapjára
2020. Június 23. / 12:02

Bródy Sándor születésnapjára

Kommentek